Türkiye'de yeni aktif fay hattı bulundu: 7.3 büyüklüğünde deprem üretecek potansiyelde

Türkiye'de yeni aktif fay hattı bulundu: 7.3 büyüklüğünde deprem üretecek potansiyelde
Türkiye'nin fay haritası güncellenecek. Bursa'da yapılan bir çalışmada, haritalarda daha önce yer almayan Kayapa-Yenişehir Fayı keşfedildi. Keşfedilen fay hattının, 7.3 büyüklüğünde deprem üretebilme potansiyeli olduğu belirtildi.

Bursa'da üç üniversitenin ortaklaşa yaptığı araştırma önemli bir keşfi sağladı. Çaşılma sonucunda, daha önce tespit edilmemiş olan Kayapa'dan Yenişehir'e uzanan 95 kilometrelik aktif bir fay hattı keşfedildi.

Yeni fay "Kayapa-Yenişehir Fayı" olarak adlandırıldı.

Duvar'dan Pelin Akdemir'in haberine göre; Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ortak çalışma kapsamında, Bursa'nın Kayapa'dan Yenişehir'e kadar olan bölgesinde sismik ölçümler yapıldı. Bu ölçümler sonucunda, fay hattının varlığı ve potansiyel deprem riski ortaya kondu. AFAD tarafından desteklenen çalışma henüz yayınlanmadı.

Fay hattı, şehir merkezinden geçerek Timsah Arena ve Şehir Hastanesi arasından devam ediyor. Batı kesiminde Kayapa'dan Bursa Ovası'na, doğu kesiminde ise Yenişehir'e uzanan fay hattının toplam uzunluğu 95 kilometre olarak belirlendi.

Fayda 624 kırılma olmadı

Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er, fay hattının alüvyon zeminin altında olduğunu ve detaylı bir çalışma ile ortaya çıkarılabileceğini belirtti. Alüvyon zeminin, depremin etkisini büyüttüğünü vurgulayan Er, bu durumun geçmişte yaşanan depremlerden de anlaşıldığını ifade etti.

Er, fay hattının geçmişte 1400 yılında son olarak kırıldığını ve yaklaşık 624 yıldır bir kırılma yaşanmadığını söyledi. Bu durumun, fay hattının potansiyel deprem riskini artırdığı belirtildi. Yapılan hesaplamalara göre, fay hattının 7,3 büyüklüğünde bir deprem üretebileceği öngörülüyor.

Bursa Ovası'nda var olan alüvyon zeminin, depremin etkisini büyüttüğüne dikkat çeken Er, bölgedeki 624 yıllık sessizliğin deprem riskini daha da artırdığını vurguladı. Özellikle İznik, Gemlik ve Mudanya gibi bölgelerde deprem riskinin olduğunu belirtti.

Ahmet Ercan: 7,2 deprem şaşırtıcı olmaz

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da yeni keşfedilen fay hattı için önemli uyarılarda bulundu. Ercan Türkiye’de gözle görülmeyen deprem üretebilir kırıkların (fay hattı) olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Bursa’da 3 üniversitenin jeofizik görüntülemeyle belirlediği Kayapa-Yenişehir Kırığı’nın Bursa Ovası’na uzanan kolunun 40 km, doğuda Yenişehir kolunun 55 km olduğu belirtiliyor. Bu kırık geçmişte 1855 depremini yapmıştır.

İleride de M6 ile M7,2 arasında depremler yapması şaşırtıcı olmaz. Ancak, ivedi deprem bekleniyor diye bir uyarı söz konusu değildir. Bursa, ne yazık ki, oynak, deprem duyarlı ovaya doğru yayılmayı sürdürüyor.Bu yanlışı halk canıyla ödeyecektir. İzin veren belediye yargılanmalıdır."

Ramazan Demirtaş: Sansasyona gerek yok

Palesismolog Ramazan Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda konu ile ilgili şu yorumda bulundu:

"1-"Yeni bir fay" diye bir kavram yok. Bursa fay zonu 3-5 milyon yıldır orada var. 2-Halkı korkutmaya ve sansasyon yapmaya gerek yok. 3-1855 gibi iki deprem 169 yılda tekrarlanamaz. 4-Kayma hızı 3.0 mm ile 8.8 mm/yıl arasında dağlar kadar fark var."

(Kısa Dalga)

Gündem