Kemal Kılıçdaroğlu, Romanlara seslendi: ‘Sandıkta 6 okun altına mührü basın’

Kemal Kılıçdaroğlu, Romanlara seslendi: ‘Sandıkta 6 okun altına mührü basın’
İzmir’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla ‘Roman Buluşması’ düzenlendi. Kılıçdaroğlu, "Herkesin kimliğine, yaşam tarzına ve inancına saygı göstermek tüm siyasetçilerin görevi olmak zorunda, ben bun görevi yapıyorum" diyerek oy istedi.

ESRA TOKAT


İzmir’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve Türkiye'nin dört bir yanından Romanların katılımıyla ‘Roman Buluşması’ büyük bir coşkuyla düzenlendi.

Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'ndeki 'Roman Buluşması'na yoğun Roman nüfusa sahip CHP'li yerel yönetimlerden 58 belediye başkanı ve yardımcısı da katıldı.

Buluşmada Roman derneklerini temsilen Türkiye’nin dört bir yanından gelen 600 Roman yerini aldı.

Burada konuşan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Adalet ve hak talebinde bulunan herkesin yanında oldum, yanında olmaya da devam edeceğim; endişe etmeyin. Kimsenin inancı, kimliği, yaşam tarzı ayrımcılık nedeni olmamalıdır. Herkesin kimliğine, yaşam tarzına ve inancına saygı göstermek tüm siyasetçilerin görevi olmak zorunda, ben bun görevi yapıyorum" dedi. Öte yandan Kılıçdaroğlu Romanlara oy çağrısında bulunarak, “Sandığa gidince CHP’den yana tavır bekliyorum. CHP’ye benim sahip çıktığım kadar sizlerin de sahip çıkması lazım. Sizden istediğim sandıkta 6 okun altına mührü basın.

'Herkesin yaşam tarzına ve inancına saygı göstermek tüm siyasilerin görevi'

Bu ülkede yaşayan herkesin hakkı var, hak istediğimizde hepimiz eşitiz. Hak istediğimizde eşitsiniz, hak istemezseniz birileri gelip onu teslim etmez. Hakkınızı arayacaksınız ama hakkınızı arayanlardın da arkasında olacaksınız. Hak istemek adalet istemek lazım, 58 belediye başkanım 58 bölgeden Roman kardeşlerimizi buraya getirdi bu Türkiye’de bir ilk. Romanların hakları uzun süre görmezden gelindi, bir şeye inanın hak ve adalet talebinde bulunan herkesin yanında oldum ve olacağım. Kimsenin inancı, yaşam tarzı ayrımcılık nedeni olmamalı. Herkesin yaşam tarzına ve inancına saygı göstermek tüm siyasilerin görevidir ve bunu ben yapıyorum.”



" />

'Kemal Başkan' sloganları yükseldi

Ardından Romanlar 'Kemal Başkan' sloganları atarak Kılıçdaroğlu’na destek verdi. Kılıçdaroğlu ise Romanlara şöyle seslendi: “Slogan güzel ancak ben sizden slogan beklemiyorum. Sandığa gidince CHP’den yana tavır bekliyorum. Bakın Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir Roman milletvekilini CHP Meclis’e getirdi. CHP her kesimin sorununa çözüm üreten birisidir. CHP’ye benim sahip çıktığım kadar sizlerin de sahip çıkması lazım. Sizden istediğim sandıkta 6 okun altına mührü basın."

romanlar.jpg

CHP'nin Romanlara Yönelik Eylem Planı paylaşılacak

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından buluşmanın basına kapalı gerçekleştirilecek olan ikinci bölümüne geçildi.

Bu bölümde sivil toplum kuruluşları Kılıçdaroğlu'na görüşlerini iletecek. Buluşmanın ardından CHP'nin Romanlara Yönelik Eylem Planı 2023-25, Parti Meclisinin onayından geçirilerek kamuoyuyla paylaşılacak.

6’lı masaya 'Roman milletvekili sayısı artırılsın' çağrısı yapılacak

Geçtiğimiz gün buluşmaya dair Kısa Dalga’ya konuşan Türkiye’nin ilk Roman milletvekili Özcan Purçu, Burada Türkiye’nin pek çok yerinden gelecek olan Roman dernekleri 6’lı masaya Roman milletvekili sayısının artırılması çağrısında bulunacak” bilgisini vermişti.

Romanların en büyük sorunu: Eğitim

Romanların sorunlarına da değinen Purçu, Romanların en büyük sorununun eğitim olduğunun altını çizmiş ve özetle şöyle demişti:

"Çocuklarımızın yüzde 97’si zorunlu eğitimlerini tamamlayamıyor. Devlet bu noktada kendine düşen görevi ne yazık ki getirmiyor. Devlet vatandaşlarını takip etmiyor, okula gidemeyen Roman çocuklara dair bir adım atmıyor. Bugün Roman mahallelerinde hangi çocuğun devamsızlık yaptığını, hangi çocuğun okulu bıraktığını devlet biliyor ancak nedenini sorgulamıyor. Bu çocuklar neden okula gelmiyor diye düşünmüyor. Bunun peşine düşmüyor. Ne yazık ki Milli Eğitim Bakanlığı, il müdürlükleri ve pek çok kurum görevini yerine getirmiyor." (Kısa Dalga)

Gündem