Türkiye’nin ilk koronavirüs dedektör köpeği Zippo görev başında

Türkiye’nin ilk koronavirüs dedektör köpeği Zippo görev başında
Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nin çalışmaları kapsamında yetiştirilen Border collie ırkı köpek Zippo yüzde 100'e varan doğruluk ile Covid-19 teşhisi yapabiliyor.



Türkiye’de ilk kez Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, "Medikal Dedektör Köpeklerin SARS-CoV-2 Teşhisinde Kullanılmaları" başlıklı araştırma projesi kapsamında Covid-19 dedektör köpeği yetiştirdi. Başta İngiltere olmak üzere birçok Avrupa ülkesi, ABD ve Avustralya pandemi ilanıyla birlikte hızla Covid-19 dedektör köpeklerin eğitilmesine yönelik çalışmalara paralel Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nin projesiyle Türkiye’nin ilk koronavirüs dedektörü köpeği Zippo göreve başladı.

Dedektör köpek çalışması  ile ilgili şu bilgiler verildi:

“Bazı gelişmiş ülkelerde medikal dedektör köpekler başta kanser olmak üzere birçok hastalığın erken dönem teşhisinde güvenilir bir şekilde kullanılmaktadır.

Yakın geçmişte bu köpeklerin enfeksiyöz hastalıkların teşhisinde de başarılı oldukları bilimsel araştırmalarla gösterilmiş ve Covid-19 gibi bulaşıcılığı yüksek, asemptomatik seyretme özelliği olan enfeksiyöz hastalıkların teşhisinde de kullanılabilecekleri görüşü gündeme gelmiştir.

Medikal dedektör köpeklerin global pandemi sırasında ön plana çıkmasının en önemli nedeni diğer teşhis yöntemlerine göre sahada pratik şekilde kullanılabilecek, güvenilir ve ekonomik teşhis aracı olabilme potansiyelleridir.

Başta İngiltere olmak üzere birçok Avrupa ülkesi, ABD ve Avustralya pandemi ilanıyla birlikte hızla Covid-19 dedektör köpeklerin eğitilmesine yönelik çalışmalara başlamıştır.

Finlandiya ise bu köpekleri eğitmekle kalmayıp Helsinki Havaalanında aktif olarak kullanmaya başladığını tüm dünyaya duyurmuştur.

Medikal dedektör köpek projesinin bir diğer önemi ise hiçbir ülkenin bu hızlı ve güvenilir teşhis yöntemini ve eğitim metodolojisini başka ülkelerle paylaşmaya yanaşmamasıdır. Dolayısıyla Türkiye’nin kendi medikal dedektör köpeklerini yetiştirmesi mevcut Covid-19 pandemisi ve bundan sonra karşılaşabileceği diğer salgın risklerine karşı hızla dedektör köpeklerin devreye girmesi ve salgına karşı gerekli önlemlerin alınması açısından büyük önem taşımaktadır.”




Gündem