Türkmenistan'dan sıradışı talep: Türkiye vatandaşlarımıza vize uygulasın

Türkmenistan'dan sıradışı talep: Türkiye vatandaşlarımıza vize uygulasın
Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'den Türkmen vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını sıkılaştırmasını istedi. Aşkabat, kendi vatandaşlarına geçici vize talep etti.

Dünyanın en baskıcı rejimlerinden biri olan Türkmenistan, Türkiye'den Türkmen vatandaşlarına geçici olarak vize uygulamasını talep etti. Aşkabat'tan gelen talebin, Türkmen insan hakları savunucularının Türkiye'deki varlığını sınırlandırmayı amaçladığı belirtiliyor.

Türkmen vatandaşları şu an Türkiye'de vizesiz olarak 30 gün kalabiliyor. Sonrasında ise Türkiye'deyken çalışma izni veya uzun dönemli vize için başvuruda bulunarak kalma sürelerini uzatabiliyor.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da bu uygulamaya son verilmesi ve Türkmen vatandaşlarının Türkiye'ye girişine çeşitli kategorilerde geçici vize getirilmesi talep edildi. Bakanlık, Türkiye Cumhuriyeti'ndeki Türkmen vatandaşlarının kalışlarını belirleyen kuralların "iyileştirilmesi ve sistematik hale getirilmesi" amacıyla böyle bir adım attıklarını savundu.

Aşkabat'ın talebi, Türkiye'de yaşayan bir grup Türkmen insan hakları savunucusunun eski Türkmenistan devlet başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve diğer üst düzey yetkililer hakkında üç ay önce insan hakları ihlalleri gerekçesiyle dava açmasından sonra geldi.

İstanbul'da yaşayan bir grup Türkmen, geçen ay da İstanbul'daki Türkmenistan Başkonsolosluğu'nun önünde toplanarak insan hakları ihlallerini protesto etmek için Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov'a bir mektup göndermek istemiş ancak beş kişi saldırıya uğramıştı.

Göç İdaresi'ne göre Türkiye'de 230 bine yakın Türkmen vatandaşı yaşıyor. Kayıt dışı sayının ise birkaç kat daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Türkiye'de yaşayan Türkmen vatandaşlarının birçoğunun Türkmen pasaportlarını yenilemekte zorlandığı, bazılarının da Türkiye'deki Türkmen yetkililerden baskı gördüğü aktarılıyor. (Kısa Dalga)

Dünya