Türünün en nadide örneği 1600 yıllık Roma mozaiği Suriye'de bulundu

Türünün en nadide örneği 1600 yıllık Roma mozaiği Suriye'de bulundu
Suriye'nin orta kesiminde, bin 600 yıllık neredeyse hiç bozulmamış bir Roma mozaiği keşfedildi. Türünün en nadide örneklerinden biri olduğunu belirten uzmanlar, keşfi, 2011 yılından bu yana yapılan en önemli arkeolojik keşif olarak nitelendiriliyor.

20 x 6m boyutlarındaki mozaik, 2018 yılına kadar iç savaşta isyancıların elinde bulunan Humus yakınlarındaki Rastan'da bir binanın altında bulundu. Truva ve Amazon savaşlarını da içeren efsanevi sahneleri gösteren bu eserin, türünün "en nadide örneği" olduğu söyleniyor.

Suriye'nin arkeolojik hazinelerinin birçoğu on yılı aşkın süredir devam eden savaş nedeniyle zarar gördü. Ancak son buluntu, çatışmaların başladığı 2011 yılından bu yana yapılan en önemli arkeolojik keşif olarak nitelendiriliyor.

Suriye Müzeler ve Eski Eserler Genel Müdürlüğü'nden üst düzey bir yetkili olan Hamman Saad Associated Press'e yaptığı açıklamada, "Karşımızda küresel ölçekte nadir görülen bir keşif var" dedi. Saad, mozaiğin ayrıntı açısından zengin olduğunu, Roma deniz tanrısı Neptün ve 40 metresi ile Herkül'ün Amazon kraliçesi Hippolyta'yı öldürmesini tasvir ettiğini de sözlerine ekledi.

Arkeologların hazinesi

Rastan, 2018 yılında Suriye hükümet güçleri tarafından ele geçirilene kadar isyancıların kalesi işlevi gördü ve yoğun çatışmalara sahne oldu. Suriye, Şam'daki Emevi Cami ve Palmira antik kenti de dahil olmak üzere eski uygarlıkların en iyi korunmuş kalıntılarından bazılarına ev sahipliği yapması nedeniyle arkeologlar için bir hazine olarak kabul ediliyor.

Yaşam