Tutanaklardaki "sansür yasası" itirafı: Amerikalılar bizim yasamızla sizinki birebir örtüşüyor dediler

Tutanaklardaki "sansür yasası" itirafı: Amerikalılar bizim yasamızla sizinki birebir örtüşüyor dediler
Meclis’in “sansür yasası” tutanakları, yasa teklifi hazırlanırken ABD’den “icazet alındığı” tartışmalarını gündeme getirdi. AKP Milletvekili Ahmet Özdemir, “Amerikalılar, bizim yasamızla sizin yasanız birebir örtüşüyor dediler, toplantıyı öyle bitirdik” ifadelerini kullandı.

Meclis’te kabul edilen “sansür yasası”na görüşmelerinin tutanakları, yasa teklifi hazırlanırken ABD Büyükelçiliği yetkilileri ile görüşüldüğünü ortaya koydu. AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, “Biz, Meclis kapanmadan önceki dönemde, bu konuya ilgi duyan Amerikalı ilgililerle bu yasayı ve özellikle 29’uncu maddeyi konuştuk… Bizim yasamızya sizin yasanız birebir örtüşüyor dediler, toplantıyı öyle bitirdik” ifadelerini kullandı.

T24’ün haberine göre, AKP’li Özdemir’in TBMM tutanaklarına geçen konuşmasıyla, CHP ve İYİ Partili milletvekillerinin tepkileri şöyle:

“ÖZELLİKLE 29. MADDEYİ KONUŞTUK”:

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir: Normalde önergemiz üzerine söz almayacaktık ama bazı şeylerin kayıtlara geçmesini istiyoruz, belki tarihe not düşmek, belki kayıtlara geçmesi gerekli olabilir çünkü hem Avrupa Birliğinin bakış açısı hem Venedik Komisyonunun çalışmalarıyla ilgili burada konuşuldu ama şunun bilinmesini istiyorum: Biz, Meclis kapanmadan önceki dönemde bu konuya ilgi duyan Amerikalı ilgililerle bu yasayı ve özellikle 29'uncu maddeyi konuştuk. Amerikan Büyükelçiliği Başmüşaviri, Uluslararası Politikalar Şefi...

“İCAZET Mİ ALDINIZ?”

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın: İcazet mi aldınız?

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal: Yani onların talebiyle konuştuk

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın: İcazet mi aldınız, ne yaptınız?

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal: Onların görüşme talebiyle...

İyi Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli: Eyvah, eyvah! Amerikalılarla mı konuştunuz siz!

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir: Onlar bizden bu yasayı...

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın: Ya, icazet aldınız.

İyi Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli: Ne yaptınız ya böyle.

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir: Onlar bizimle bu yasayı görüşmek istediler.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın: Her şeyi Amerika'ya sorun siz de ya!

İyi Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli: Eyvah, eyvah!

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal: Venedik Komisyonu da geldi konuştu.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın: Neyse tamam hadi, alabildiniz mi icazet onu söyle.

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir: Sebebini de söyleyelim. Belki bu konuyu merak edenler vardır. Biz dünyada şu anda çok kullanılmayan, mevzuatı çok olmayan ama bütün insanların imkânlarından faydalandığı bir alana ilişkin düzenleme yapıyoruz. Bu yaptığımız düzenleme...

“BİZİM YASAMIZLA BİREBİR ÖRTÜŞÜYOR DEDİLER, TOPLANTIYI ÖYLE BİTİRDİK”

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın: Ne dedi Amerikalılar onu söyle, Amerikalılar ne dedi?

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir: Bu yaptığımız düzenleme birçok ülkeye örnek olacak. Dolayısıyla bunu merak ettikleri için bizimle görüşmek istediler. Biz de bu yasanın içeriğini, özellikle 29’uncu maddeyi Amerikalılara anlattık. Sonunda şunu söylediler, konuşmalar kayıt altında, evraklara bakabilirsiniz: “Bizim dezenformasyon yasamızla sizin yasanız birebir örtüşüyor” dediler, toplantıyı öyle bitirdik… Biz bunu hukukçularla konuştuk, Avrupa’daki uygulamalarına baktık, dünyadaki iyi ve kötü uygulamalarına baktık ve bir örnek oluşturduk. Geri başa dönüyorum, niye bunu bizimle konuşuyorlar? Çünkü dünyaya örnek olacak bir sistem hazırlıyoruz.

Politika