Twitter'da Muhammed bin Selman adına casusluk muamması

Twitter'da Muhammed bin Selman adına casusluk muamması
ABD'de eski bir Twitter çalışanı ile iki Suudi vatandaşı, Suudi Arabistan adına casusluk yapmaktan hüküm giydi. Bu kişilere muhalif Twitter kullanıcılarının hesaplarını izlemeleri için para verdiği belirtilen ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın yakın danışmanı olan Bader Al Asaker'in hesabının hâlâ açık tutulması için tartışma yarattı.

Suudi Arabistan yönetimi adına Suudi muhaliflerin anonim hesaplarını ortaya çıkarıp 'ihbar etmekle' suçlanan eski bir Twitter çalışanı, ABD'de iki haftalık yargılama sürecinden sonra hüküm giydi. ABD ve Lübnan vatandaşı olan Ahmad Abouammo, Twitter'daki pozisyonunu kullanarak Suudi hükümeti adına ajanlık yapmak, Twitter çalışanlarına bu amaçla rüşvet vermek ve ülkenin kraliyet ailesiyle bağlantılı bir kişiden gelen ödemeyi gizlemeye çalışmaktan suçlu bulundu.

TWITTER HESABA NEDEN UYARI KOYMUYOR?

Ancak Abouammo'ya para ödemekle suçlanan ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın yakın danışmanlarından biri olan Bader Al Asaker'in 2.1 milyon takipçili Twitter hesabının hâlâ açık ve resmi onay anlamına gelen mavi tikli şekilde durması tartışma yarattı. Twitter yönetimi, kendi çalışanlarına rüşvet verilmesini ve casusluk yapılmasını sağlayan Al Asaker'in hesabına ilişkin soruları yanıtsız bıraktı.

suudi2.jpg

'SUUDİ KRALİYET AİLESİ ÜYESİNDEN PARA ALDI'

ABD'nin San Francisco kentinde görülen davada savcılık, Al Asaker'in Twitter hesaplarına erişebilecek olması nedeniyle Suudi muhalifler hakkında şahsi bilgi toplaması için Abouammo'yu 'işe aldığını' savundu.

Abouammo, jüri tarafından hakkındaki 11 suçlamanın altısından suçlu bulundu. Hüküm giydiği suçlamalar arasında, "Suudi Arabistan kraliyet ailesine yakın bir yetkiliden gelen parayı gizlemeye çalışmak" da bulunuyor.

Savcılar, Abouammo'nun Al Asaker'den 300 bin dolardan fazla nakit para, 20 bin dolar değerinde lüks bir saat ve başka hediyeler aldığını savundu. Abouammo'nun parayı, Lübnan'daki babasının hesabına yatırdığı ve ABD'deki hesabına da buradan geçirdiği belirtilmişti.

'SUUDİ HÜKÜMETİNİ ELEŞTİREN HESAPLARIN SAHİPLERİNİ FİŞLEDİ'

Casusluk faaliyetine maruz kalan hesaplar arasında ise Suudi kraliyet ailesini yolsuzluk ve birçok başka ihlalle suçlayan, 'Arap Baharı' olarak adlandırılan süreçte milyonlarca Twitter takipçisi edinen @mujtahidd de bulunuyor.

Bir diğer vakada da, Suudi hükümetiyle dalga geçen bir parodi hesabının yöneticisi olmakla suçlanan yardım görevlisi Abdulrahman al-Sadhan'ın, bu casusluk faaliyeti nedeniyle 20 yıl hapis cezasına çarptırıldığı düşünülüyor.

İDDİA: İKİ FİRARİ SUUDİ ARABİSTAN'DA

Aynı davada, Abouammo'nun eski iş arkadaşlarından Suudi vatandaşı Ali Alzabarah da Twitter hesaplarına Suudi Arabistan lehine girmekten suçlu bulundu. Alzabarah'a da Bader Al Asaker' tarafından para ve hediyeler verildiği belirtildi. Bir diğer Suudi vatandaşı Ahmed Almutairi de aynı davada Suudi ajanı olmakla suçlanırken, The Guardian gazetesine göre FBI'ın arananlar listesine alınan ikilinin şu an Suudi Arabistan'da oldukları düşünülüyor.

suudi3.jpg

Twitter'ın ise kullanıcılarının hesaplarını hedef alan casusluk faaliyetleri için para ödediği dava sonucuyla kabul edilen Bader Al Asaker'in hesabına engel getirmemesi veya herhangi bir ibare koymaması tepki çekti.

SELMAN'IN ÖZEL OFİSİNDEN SORUMLU

Muhammed bin Selman'ın veliaht prens olmasından önce de özel ofisinin başında bulunan Bader Al Asaker söz konusu davada yargılanmadı. Fakat mahkeme sürecinin merkezindeki isim olarak öne çıktı. Savcılık Bader Al Asaker için "[Twitter'da] Bir muhbir edinmek istiyordu" derken, Mayıs 2015'te veliaht prensin resmi Washington ziyaretinde Alzabarah ve Almutairi ile biraraya geldiğini belirtti.

Almutairi'nin Instagram hesabında da aynı tarihlerde veliaht prensle ABD'de çekilmiş bir fotoğrafının bulunduğu görüldü. (Kısa Dalga)

suudi.jpg

Dünya