Üç Horan’da “Aydınlık Gelecek”

Üç Horan’da “Aydınlık Gelecek”
Mal varlığını ve gelirlerini sır gibi saklayıp, toplumu lehine kullanmadığı için eleştirilen Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi Vakfı yönetimi seçimle değişti.

Gökhan Tan


Ermeni toplumunun merakla beklediği Beyoğlu Üç Horan Kilisesi Vakfı seçimlerini, Aksel Topalyan liderliğindeki Aydınlık Gelecek Beyoğlu Grubu (Beyaz Liste) oyların yüzde 53,6’sını alarak kazandı. Toplam altı grubun yarıştığı seçimde mevcut yönetici Simon Çekem liderliğindeki Yeşil Liste oyların ise 10,6’sını aldı. Böylece, uzun yıllardır görevde olan ve vakfın sahip olduğu çok sayıda taşınmazın akıbeti ve gelirleri konusunda bilgi vermediği için eleştirilen yönetimin dönemi de sona ermiş oldu.

Kısa Dalga’nın ulaştığı Aydınlık Gelecek Beyoğlu Grubu üyesi Haçik Canel, mazbatayı almadan açıklama yapamama kararı aldıklarını söyledi ancak büyük bir belirsizlikle karşı karşıya olduklarını doğruladı:

“Öncelikle vakfın vakfiyesindeki her türlü varlığın, mülklerin ve gelirlerin, insan kaynağının bir envanterini çıkarmamız gerekiyor. Bunu halka duyurmak bizim öncelikli hedefimiz. Aydınlık Gelecek Beyoğlu Grubu seçimde yarıştığı diğer beş grubun toplamından daha fazla oy aldı. Halkın büyük teveccühünü kazandığımızı gösteriyor. Bu bize büyük sorumluluk yüklüyor ve bu sorumluluğun da bilincindeyiz. Konuşma değil uygulama zamanı.”

Yönetimin resmi olarak görevi devralınmasıyla yönetim kurulu başkanı olması beklenen Aksel Topalyan da dün Agos gazetesine, ilk yapacakları işin mal varlıklarını tespit etmek olduğunu söylemişti: “Cemaatimizin neyimiz var neyimiz yok bilmesi gerekiyor.”

Son seçim 2011’de yapılmıştı

Beyoğlu Üç Horan Kilisesi Vakfı’nda son seçim 2011’de yapılmış, Apik Hayrabetyan başkanlığındaki mevcut yönetiminin kazandığı seçim, taşıma seçmen iddiaları nedeniyle mahkemeye taşınmış, 600'ü aşkın kişi hakkında sahte adres gösterme gerekçesiyle dava açılmış, mahkeme sonucunda sanıklar beraat etmişti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 2013’te seçim genelgesini askıya alması nedeniyle ise azınlık vakıflarında 10 yıldır seçimler yenilenemiyordu. Cemaat Vakıfları Seçim Yönetmeliği’nin 18 Haziran yayınlanmasının ardından vakıfların, seçimlerini 2022 yılı sona ermeden gerçekleştirmesi istenmişti. Tüm vakıflarda seçimler takvime uygun ilerlerken, Üç Horan Kilisesi Vakfı seçimi için oluşturulan tertip heyeti, 25 Aralık 2022’de yapılacağı duyurulan seçimde Ermeni toplumunun yoğun yaşadığı Feriköy ve Samatya gibi semtlere sandık yerleştirmeyi reddettiği ve seçim güvenliğini sağlayacak tedbirleri almadığı için eleştiriliyordu.

Aralık’taki seçime bir gün kala Vakıflar Bölge Müdürlüğü Üç Horan Kilisesi Vakfı seçim tertip heyetinin istifa ettiğini ve seçimlerin, yeni bir tertip heyeti oluşturulmasının ardından yapılacağını duyurmuştu. Kısa Dalga’nın edindiği bilgiye göre “bağımsız” yeni heyet, Ermeni toplumunun ileri gelenlerine danışılarak oluşturuldu.

Dün yapılan seçimlerde mevcut başkan Simon Çekem liderliğindeki Yeşil Liste ile Aydınlık Gelecek Beyoğlu (Beyaz Liste), Beyoğlu’nda Cesur Değişim (Sarı Liste), Beyoğlu Sevgi Birliği (Mavi Liste), Birlikte Güvenle Beyoğlu (Pembe Liste) ve Genç Güçlü Beyoğlu Halkın İradesi (Kırmızı Liste) yarıştı.

En çok katılımın olduğu vakıf seçimi

Toplam 5 bin 531 kişinin oy kullandığı Üç Horan Kilisesi Vakfı seçimi, tüm vakıflar içinde en çok oyun kullanıldığı ve en çok sayıda grubun yarıştığı seçim oldu. Yüksek katılım ve değişime yönelik yoğun talebin nedenini, yönetime aday grupların seçim öncesi Agos gazetesinde yayınlanan beyanlarında bulmak mümkün. Hemen tüm gruplar acilen şeffaf, hesap verebilir, iş birliğine açık ve kaynakların adaletli paylaşıldığı bir yönetime ihtiyaç olduğunun altını çiziyor.

Üç Horan Kilisesi Vakfı, başta Tokatlıyan Han’daki 2 yüzün üzerindeki ofis olmak üzerine İstiklal Caddesi ve Galatasaray civarındaki onlarca dükkan ve taşınmaza sahip. Ancak Ermeni toplumu ve özellikle de toplumun genç üyeleri, yönetim kurulundaki birkaç isim dışında kimsenin bu taşınmazların hangi şartlarda ve kimler tarafından kullanıldığını bilmediğine dikkat çekiyor. Gruplar bu nedenle, vakfın sahip olduğu taşınmazların bir an önce raporlanmasını ve kullanım şartlarının toplumla paylaşılması gerektiğini dile getiriyor. Herkesin hemfikir olduğu konu, Üç Horan’ın taşınmazlarından elde edilen gelirle sadece vakfın sorumluluğundaki Esayan Okulu’nun değil, eğitime güç şartlarda devam eden birçok Ermeni eğitim kurumumun desteklenebileceği.

Mazbatasını gelecek hafta alması beklenen Aydınlık Gelecek Beyoğlu Grubu’nun programında Esayan Okulu’ndaki öğretmenlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesinden diğer vakıf okullarıyla işbirliğine, lise ve üniversiteye hazırlanan öğrencilere destek sağlanmasından en az bir yabancı dilin okullarda etkin bir şekilde öğretilmesine, Surp Harutyun Kilisesi’nin sağlamlaştırılmasından, okulların depreme karşı güçlendirilmesine pek çok madde var.

Özel Haber