Uçan Süpürge 25'inci kez 'Kadınların Mirası' temasıyla uçacak

Uçan Süpürge 25'inci kez 'Kadınların Mirası' temasıyla uçacak
25'inci Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, “Kadınların Mirası” temasıyla 26 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında Ankara'da sinemaseverlerle buluşacak.

25'inci Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 26 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında ulusal ve uluslararası alandaki kadın filmlerini sinemaseverlerle buluşturacak.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan festival programında yer alan filmler, Büyülü Fener, Kızılay Sineması ve Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde izlenebilecek.

BU YILKİ TEMA 'KADINLARIN MİRASI'

Festivalin bu seneki teması "Kadınların Mirası" olarak belirlendi. Buna bağlı olarak da tema ödülü, 1990 yılından bu yana bir kültür, hafıza mekanı ve kalıcı bellek olarak her kesimden ve inançtan kadının desteğiyle oluşmuş Kadın Eserleri Kütüphanesi’ne verildi.

12.jpg

ONUR ÖDÜLÜ ŞERİF SEZER'E

Bu sene ödüle layık görülenler şöyle:

"Onur Ödülü 40 yılı aşkın sinema ve tiyatro oyunculuğu ile kariyerine sayısız başarı ve ödül sığdırmış olan Şerif Sezer’e sunulacak. Sinemanın farklı bölümlerinde emek veren kadınların başarılarını kutlamak amacıyla Türkiye sinemasının ilk kadın yönetmenlerinden Bilge Olgaç anısına verilen Bilge Olgaç Başarı Ödülleri ise, bu yıl oyuncu Neşe Yulaç ve Ayşenil Şamlıoğlu ile yapımcı Anna Maria Aslanoğlu’na takdim edilecek. Neşe Yulaç, 70 yılı aşkın tiyatro ve sinema oyunculuğuyla kelimenin tam anlamıyla yaşayan bir efsane. Yulaç, Türkiye sinema tarihinin başyapıtları olan ‘Kanun Namına’, ‘Kardeş Kurşunu’, ‘Son Beste’ ve ‘Hicran Yarası’nın da aralarında bulunduğu pek çok önemli filmde yer aldı. Sinema ve tiyatro oyunculuğu ile öne çıkan Ayşenil Şamlıoğlu ise ödül alan bir diğer isim. ‘İşe Yarar Bir Şey’, ‘Sen Aydınlatırsın Geceyi’, ‘Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok’ ve ‘Aşk, Büyü, vs.’ başta olmak üzere çağdaş Türkiye sinemasının önemli yapımlarında yer aldı. Genç yaşına rağmen çok sayıda başarılı projeye imza atan yapımcı Anna Maria Aslanoğlu, ‘Körfez’, ‘Yuva’ ve Cannes Film Festivali’nde En İyi Kısa Film Ödülü için yarışan ‘Salı’; Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Belgesel Film Ödülü’nü alan ‘Maddenin Halleri’ ve son olarak 2022 İstanbul Film Festivali’nden Seyfi Teoman En İyi İlk Filmi Ödülü’nü kazanan ‘Zuhal’in yapımcılığını üstlendi.”

er.jpg

GÖSTERİM MEKANLARI

Festival boyunca Büyülü Fener Kızılay Sineması’nın iki salonunda her gün 5 seans olmak üzere toplam 100 seans film gösterimi yapılacak. Ayrıca Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde de film gösterimleri yapılacak. USUKFF, kültüre erişimin güçlüğü ve içinden geçilen zorlu sürecin farkındalığıyla bilet ücretlerini öğrenciler için 10 TL, tam 25 TL olarak belirledi. Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki gösterimlerde ise tam ve öğrenci ayrımı olmadan tüm biletler 10 TL’den satışa sunulacak.

JÜRİ EKİBİ VE YARIŞACAK FİLMLER

Değerlendirme yapacak jüri ve filmlere dair bilgi ise şöyle aktarıldı:

"Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu’nun (FIPRESCI) ödül verdiği ilk kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge’de bu yıl da Her Biri Ayrı Renk seçkimizde 9 film FIPRESCI ödülü için yarışacak. Bu yıl festivalde ağırlayacağımız FIPRESCI jürisinde Ukrayna’dan Elena Rubashevska, Slovakya’dan Ladislav Volko ve Mısır’dan Ahmed Samy Youssef bulunuyor. Aslen Ukrayna’nın Bucha kentinde yaşayan şu an Polonya’da bulunan Elena Rubashevska Kino Ukraine ve Cinema Femme’de yazıyor. Slovakyalı Ladislav Volko ise Film Press, Slovak Radio ve Nove Slovo başta olmak üzere çeşitli yayınlarda film eleştirisi yapıyor. Mısırlı film eleştirmeni Ahmed Samy Youssef ise Ajmidan ve Ida2at’da yazılarına devam ediyor." (Kısa Dalga)

Kadın