Uğradığı işkenceler nedeniyle akıl sağlığını yitiren 11 Eylül saldırısı zanlısı hakkında karar: "yargılanamaz"

Uğradığı işkenceler nedeniyle akıl sağlığını yitiren 11 Eylül saldırısı zanlısı hakkında karar: "yargılanamaz"
ABD mahkemesi, 11 Eylül 2001'deki İkiz Kuleler'e yönelik terör saldırılarıyla alakası olduğu düşünülen Yemen vatandaşı Remzi Binalshibh'in, maruz kaldığı işkenceler neticesinde akıl sağlığının yerinde olmadığına hükmederek, idamla yargılanamayacağına karar verdi.

New York Times'ın haberine göre, askeri Savcı Albay Matthew McCall, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından işkenceye maruz kalan Binalshibh'in psikolojik olarak "çok fazla zarar gördüğü" ve kendini savunamayacak durumda olduğundan idam ile yargılanamayacağını söyledi. Savcı, 11 sayfalık mahkeme kararıyla "5 sanıklı komplo davası" kapsamında yargılanan Binalshibh'i davadan çekti.

Binalshibh'in tamamen sanrılarına odaklandığını ve bu şekilde kendini savunamayacağını ifade eden McCall, Yemen vatandaşının akıl sağlığı düzelene kadar davaya dahil edilemeyeceğini belirtti. Karar, Binalshibh'in avukatı David Bruck'ın başvurusu üzerine durumunu inceleyen Akıl Sağlığı Kurulunca, Yemen vatandaşının yaşadığı travmalar nedeniyle akıl sağlığını yitirdiğine dair verilen rapordan sonra alındı.

Öte yandan Independent Türkçe'nin yer verdiği bilgilere göre; Pentagon Savıcısı Clayton Trivett, Binalshibh hakkında verilen kararın kanunen hatalı olduğunu belirtti. Davanın savcıları, bu haftaya kadar dava açılan şahıslara 11 Eylül saldırılarındaki rollerini itiraf etmeleri karşılığında müebbet hapis cezası teklif ediyordu. 11 Eylül saldırılarında suç ortaklığı yaptığı gerekçesiyle yargılanan Binalshibh, Hamburg Cell grubuna yardım etmekten de suçlanıyordu. (Kısa Dalga)

Dünya