Uğur Şahin'den üçüncü doz ve Delta varyantı açıklaması

Uğur Şahin'den üçüncü doz ve Delta varyantı açıklaması
BionTech CEO'su Uğur Şahin, aşının ağır hastalıktan koruma becerisinin sürdüğünü söyledi. Şahin, antikor seviyelerinin aşılanmanın üzerinden zaman geçtikçe azaldığını ama üçüncü bir doza nadiren ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

BioNTech'in kurucu ortağı ve CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin, geliştirdikleri aşının Delta varyantı karşısındaki etkisi ve üçüncü doz tartışmalarıyla ilgili Wall Street Journal gazetesine konuştu.

Gazete Duvar'ın aktardığına göre Şahin, İsrail'de antikor seviyelerine ilişkin geçtiğimiz hafta yayınlanan araştırmayı değerlendirerek, antikor seviyelerinin aşılanmanın üzerinden zaman geçtikçe azaldığını ama üçüncü bir doza nadiren ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Şahin, "Antikor titreleri düşüyor. Yeni varyanta karşı aşı koruması dikkate değer biçimde daha düşük" dese de, aşının ağır hastalıktan koruma becerisinin sürdüğünü ve söz gelimi ocak ayında aşılanan kişilerin henüz üçüncü bir doz aşı yaptırmasına ihtiyaç olmadığını söyledi.

Şahin, ilk savunma kalkanı olan antikorların düşmesinin insanların yeniden enfekte olabileceği anlamına geldiğini ancak bu kişilerin ağır şekilde hastalanmadığını, dolayısıyla hücresel bağışıklığın düştüğüne dair bir kanıt olmadığını anlattı.

Uğur Şahin, üçüncü bir doz aşı kararını hükümetlerin alması gerektiği görüşünü de paylaştı. Şahin, "Bu tartışma bizden ayrı yürümeli. Biz sadece veri sağlayacağız ve hükümetlerin bize ne yapmak istediklerini söylemesi gerekecek" dedi.

Sağlık