Ukrayna ile Türkiye arasında kriz: Türk elçi Dışişleri'ne çağrıldı

Ukrayna ile Türkiye arasında kriz: Türk elçi Dışişleri'ne çağrıldı
Ukrayna yönetiminin çalıntı tahıl taşıdığını iddia ettiği Rus gemisi, Türkiye tarafından durdurulup incelendikten sonra Karasu Limanı'ndan ayrıldı. Gemiye ayrılma izni verilmesi Kiev yönetiminin tepkisini çekti.

Ukrayna'dan çalındığı iddia edilen ve Türkiye'nin Karasu Limanı açıklarında durdurulan geminin limandan ayrılması sonrasında Kiev-Ankara hattında gerilim patlak verdi. Gemiye ayrılma izni verilmesini "kabul edilemez bir durum" olarak niteleyen Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi'ni çağırdı.

Bakanlık Sözcüsü Oleg Nikolenko, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Çalıntı Ukrayna tahılı ile dolu olan Rus gemisi Zhibek Zholy'nin, Türk yetkililere sunulan suç kanıtlarına rağmen Karasu Limanı'ndan ayrılmasına izin verilmesinden ötürü üzgünüz. Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi, bu kabul edilemez duruma açıklık getirmesi için Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'na çağırılacak" dedi.

UKRAYNA'DAKİ SAVCILAR TÜRKİYE'DEN HAREKETE GEÇMESİNİ İSTEMİŞTİ

Zhibek Zholy isimli Rus gemisi, Ukrayna'nın Berdyansk kentinden hareket ettikten sonra hafta sonunda Türkiye'nin Karasu Limanı açıklarında durdurulmuştu. 7 bin ton tahıl taşıdığından şüphelenilen gemi, sonrasında Karasu Limanı'ndan ayrılmıştı.

Rusya'yı işgal ettiği bölgelerdeki silolardan tahıl çalmakla suçlayan Ukrayna, Türkiye'nin gemiye el koymasını talep etmişti. Reuters ajansı, Ukrayna'daki savcıların 13 Haziran günü da çalıntı buğday suçlamasıyla Türkiye'ye üç gemi hakkında harekete geçme çağrısı yaptığını duyurmuştu.

ÇEVİK: İSPAT EDİLİRSE ONA GÖRE HAREKET EDERİZ

Cumhurbaşkanlığı danışmanı İlnur Çevik ise dün BBC'ye yaptığı açıklamada, tahılların çalındığının ispat edilmesi durumunda Ankara'nın da buna göre hareket edeceğini belirtmişti. Çevik, "Bu durumda tahıla el konur ve Ukrayna adına dünya pazarlarında satışa sunulur" diye konuşmuştu.

Kremlin'in "oyunun kurallarını çok iyi bildiğini" ifade eden İlnur Çevik, "Eğer kendilerine ait olmayan bir şeyi dışarı kaçırmaya çalışıyorlarsa, gayet iyi biliyorlar ki buna el konulacaktır," demiş ve sözlerini şöyle sürdürmüştü:

"Kremlin Türk boğazlarını kendilerine kapattığımızın farkında. Rus donanması ne içeri girebilir ne dışarı çıkabilir. Dolayısıyla Batı ittifakı adına biz üzerimize düşeni yaptık.

"Ancak öte yandan, biz Ruslarla iletişim kanallarımızı da açık tutmak istiyoruz. Biz Ruslarla komşuyuz. Süregiden bir ilişkimiz var. Bütün köprüleri yakmak istemiyoruz. O nedenle de dengeli bir tutum izliyoruz." (Kısa Dalga)

Dünya