Ukrayna limanında kalan Türk gemilerine ne oldu?

Ukrayna limanında kalan Türk gemilerine ne oldu?
Rusya Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilirken, Ukrayna limanlarına giden tüm gemileri askeri kargo taşıyıcısı olarak kabul edeceğini açıkladı. Türk gemileri Ukrayna limanında kaldı. Milli Savunma Bakanlığı, gemileri getirmek için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

Rusya'nın geçen yıl Temmuz ayında başlayan Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan tek taraflı olarak çekilmesi Karadeniz'de gemilerin seyrüseferlerini de güvenlik açısından riske attı. Anlaşmanın bitirilmesinden sonra Ukrayna limanlarında bekleyen Türk gemilerine ilişkin Milli Savunma Bakanlığı (MSB) açıklama yaptı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Ukrayna limanlarında bekleyen Türk gemilerine ilişkin, "Ticari gemilerimizin emniyetli şekilde ülkemize getirilmesi için Ticaret Bakanlığımız ve ilgili paydaşlarımızla koordineli olarak hem Ukrayna hem Rusya taraflarıyla görüşmelerimiz sürüyor" açıklamasını yaptı.

Rusya, geçen yıl Temmuz ayında başlayan Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan, kendi gıda ürünlerinin satışı önündeki engellerin kalkmaması nedeniyle çekildiğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın sona ermesinden sonra Karadeniz'de seyrüsefer açısından verilen güvenlik garantilerinin de geçersiz olacağını duyurdu.

Bu kararın ardından açıklama yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Guterres, Rusya'nın Karadeniz'in kuzeybatısında sağladığı seyrüsefer güvenlik garantilerini geri çekmesini de eleştirmişti.

Rusya, Ukrayna limanlarına gidecek gemileri uyardı

Rusya'nın anlaşmadan geri çekilmesinin ardından Rusya Savunma Bakanlığı, uluslararası suların kuzeybatı ve güneydoğu kesimlerindeki bazı bölgelerin seyrüsefer için geçici olarak tehlikeli alan olarak ilan edildiğini açıkladı.

TASS’ın haberine göre, Tahıl anlaşmasının 20 Temmuz'da Moskova saatiyle 00:00'dan itibaren feshedilmesi nedeniyle Rusya, Karadeniz'deki Ukrayna limanlarına giden tüm gemileri askeri kargo taşıyıcısı olarak kabul etmeye başladı.

Buna göre, bu tür gemilerin bayrak ülkeleri, Ukrayna ihtilafında Kiev rejimi tarafında yer almış sayılıyor.

Rusya’nın bu alanları ‘tehlikeli alan’ ilan etmesiyle, ticari gemiler olası saldırılara açık hale geldi. (Kısa Dalga)

Dünya