Ukrayna Mariupol için 'koşulsuz' müzakere önerdi, Kadirov saat vererek tehdit etti

Ukrayna Mariupol için 'koşulsuz' müzakere önerdi, Kadirov saat vererek tehdit etti
Ukrayna, günlerdir kuşatma altında olan Mariupol için Rusya'ya 'yerinde, koşulsuz müzakere' teklif etti. Çeçen lider Kadirov ise askerlerin sivillerle birlikte çekildiği belirtilen Azovstal fabrikasının bugün Rus güçlerine geçeceğini savundu.

Ukrayna'daki savaşta gözler, stratejik liman kenti Mariupol'e çevrilmiş durumda. Sivillerle birlikte Azovstal Çelik Fabrikası'na çekilen çok sayıda asker Rusya'nın hafta sonundan beri devam eden 'teslim ol' çağrısına direnmeye devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ofisinden sürpriz bir adım geldi. Ukraynalı müzakereci ve devlet başkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak, 'koşulsuz müzakere' önerdi.

'ADAMLARIMIZI, AZOV'U, SİVİLLERİ KURTARMAK İÇİN'

Podolyak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Rusya ile 'özel bir müzakere turu' teklif etti. Podolyak şu ifadeleri kullandı:

"Evet. Herhangi bir koşul olmadan. Doğrudan Mariupol'da, 'özel bir müzakere turu' düzenlemeye hazırız. Bire bir. İkiye iki. Adamlarımızı, Azov'u, orduyu, sivilleri, çocukları, yaşayanları ve yaralıları kurtarmak için. Herkesi. Çünkü onlar bizim. Çünkü onlar benim kalbimdeler. Sonsuza dek" dedi.

'HER AN GİTMEYE HAZIRIZ'

Ukrayna'nın müzakere heyetinin önde gelen isimlerinden David Arakhamia da, kendisinin ve Podolyak'ın 'görüşmeler için Mariupol'e gitmeye hazır olduklarını' açıkladı. Arakhamia, Telegram hesabından yaptığı açıklamada "Kenti savunanlar ile bugün yapılan bir görüşmede, askeri garnizonumuzun tahliyesi konusunda yerinde, doğrudan müzakerelerin yapılması önerisi sunuldu. Kendi adımıza, Rusya tarafından teyit alır almaz bu müzakereler için her an gelmeye hazırız" ifadelerini kullandı.

KADİROV 'SAAT' VERDİ

Bu açıklamalardan kısa süre sonra, Rusya'ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti lideri Ramzan Kadirov'dan gelen paylaşım dikkat çekti. Ukrayna'daki savaşa ilk günlerden beri sahada destek veren Çeçen komutan, Rus kuvvetlerinin bugün Mariupol'deki Azovstal çelik fabrikasının tam kontrolünü ele geçireceğini savundu.

Kadirov Telegram hesabından yaptığı açıklamada 'saat' de vererek, "Öğle yemeğinden önce veya sonra, Azovstal tamamen Rusya Federasyonu güçlerinin kontrolü altında olacak” dedi.

MARIUPOL NEDEN ÖNEMLİ?

Stratejik bir liman ve sanayi kenti olan Mariupol, Rusya'nın sekiz haftadır devam eden harekatında Ukrayna'da ele geçirdiği en büyük şehir olacak. Mariupol'ün Rus güçlerinin kontrolüne girmesi, Ukrayna'nın Azak Denizi'yle kıyısının tamamen kesilmesi anlamına geliyor. (Kısa Dalga)

Dünya