Ukrayna Tahıl Tüccarları Birliği: Garantörlük için sadece Türkiye yeterli değil

Ukrayna Tahıl Tüccarları Birliği: Garantörlük için sadece Türkiye yeterli değil
Ukrayna Tahıl Tüccarları Birliği (UGA) Direktörü Serhiy Ivashchenko, savaş nedeniyle mayın döşeli limanlarda bekletilen tahılın güvenli şekilde çıkarılması için 'Türkiye'nin garantörlüğünün yeterli olmadığını' savundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Levrov'un Ukrayna'daki silolarda bekletilen tahılların çıkışına dair açıklamalarının ardından, Ukrayna Tahıl Tüccarları Birliği'nden (UGA) sadece Türkiye'nin garantör olmasına itiraz geldi.

'ROMANYA'YA DA İHTİYAÇ VAR'

UGA Direktörü Serhiy Ivashchenko, Türkiye'nin, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli çıkış rotalarının güvenceye alınması konusunda tek başına garantörlük yapacak kadar güçlü olmadığını savundu.

UGA Direktörü, tahılların bulunduğu limanlardaki mayınların temizlenmesi için Türkiye donanmasının yanı sıra Romanya donanmasına da ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

'2-3 AY SÜREBİLİR'

Bir konferansta konuşan Ivashchenko, Karadeniz'de tahılların tutulduğu limanların mayından temizlenip gemilerin güvenli çıkışının sağlanmasının en az 2-3 ay süreceğini söyledi. UGA Direktörü, Karadeniz üzerinden ithal edilecek Ukrayna tahılının fiyatlarında indirim yapılmasına dair herhangi bir görüşme yapılmadığını da ekledi.

ÇAVUŞOĞLU 'UYGULANABİLİR' DEMİŞTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la bugün Ankara'da yaptığı görüşmede Ukrayna limanlarında bekleyen tahılların Boğazlardan açılacak bir koridorla ihraç edilmesi girişimine de değinerek "BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizmadan bahsediyoruz. Türkiye olarak uygulanabilir bir plan olarak görüyoruz" demişti.

LAVROV TOPU ZELENSKİY'YE ATTI

Lavrov ise gıda krizinde sorumluluğun Ukrayna'da olduğunu söylemişti. "Ukrayna mayınları temizlerse biz harekatımızı hiçbir şekilde kötüye kullanmayacağız" diyen Rusya Dışişleri Bakanı, "Tahılların çıkması için Zelenskiy bir talimat verecek o kadar" ifadelerini kullanmıştı.

Lavrov, sorunun çözülmesi için Türkiye'yle işbirliği içinde gemilerin Ukrayna limanlarından kalkarak Boğazlardan geçmesine garanti vermeye hazır olduklarını da söyleyerek, tek sorunun "Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin limanlardaki mayınların temizlenmesine kategorik olarak karşı çıkması olduğunu" savunmuştu. (Kısa Dalga)

Dünya