Ukrayna, Türkiye'nin de 'güvenlik garantörü' olmasını istiyor

Ukrayna, Türkiye'nin de 'güvenlik garantörü' olmasını istiyor
Kiev yönetimi, talep ettiği güvenlik garantileri için taslak metin yayınladı. Ukrayna'ya yönelik bir saldırganlık durumunda askeri yardım sunması istenen ülkeler arasında Türkiye de yer aldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in ofisi, Kiev’in kendi için istediği güvenlik garantilerinin yer aldığı taslağı yayınladı. Taslakta Ukrayna tarafı; AB, ABD, İngiltere, Avustralya ve Türkiye’ye garantör olmasını teklif etti.

Taslak metne göre Kiev'in güvenlik garantilerini imzalayan ülkeler, Ukrayna'ya yönelik bir saldırganlık durumunda bu ülkeye askeri yardım sunacak.

Taslak belgede, Ukrayna'ya saldırganlığı durdurma, egemenliğini yeniden tesis etme, güvenliğini, askeri üstünlüğünü sağlama ve her türlü tehditten kendi başına korunma imkanı sağlanması için garantör ülkelerin tüm ulusal ve kolektif güç unsurlarını kullanmalarına ve diplomatik, ekonomik ve askeri araçlar da dahil ilgili önlemleri uygulamalarına yönelik genişletilmiş güvenlik yükümlülüklerine yer verildi.

Sputnik'in aktardığına göre taslak metindeki ana maddeler şöyle:

* Ukrayna ile önerilen garantör ülkeler arasında bağlayıcı Kiev Güvenlik Anlaşması'nın imzalanması öneriliyor. Bunun alternatifi olarak ikili anlaşmalar akdedilebilecek.

* Anlaşma ABD, Avustralya, İngiltere, Almanya, İtalya, Kanada, Polonya, Türkiye, Fransa ile kuzey, orta ve güney Avrupa'daki ülkeleri ve Baltık ülkelerini birleştirecek.

* Bağlayıcı anlaşmaya Ukrayna'ya hava ve füze savunma sistemleri tedarik edilmesi, Karadeniz'de bölgesel güvenlikle ilgili ek anlaşmalar dahil edilebilir.

* Anlaşmanın imzalanması, Kiev'in NATO ve AB'ye üyelik planlarını rafa kaldırmayacak.

Dünya