Ukrayna'nın AB üyeliği sürecinde ilk adım atıldı

Ukrayna'nın AB üyeliği sürecinde ilk adım atıldı
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ofisi, Avrupa Birliği üyelik sürecinin başlangıç noktası niteliğindeki formu tamamladıklarını açıkladı. Buna göre Kiev yönetimi, Avrupa Konseyi'nin hazirandaki toplantısında aday ülke statüsü almayı bekliyor.

Rusya'nın harekâtının ardından Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin hızlandırılması planlanan Ukrayna, bu konudaki ilk resmi adımı attı. Kiev yönetimi, üyelik sürecinin başlangıç niteliğindeki formu tamamladığını açıkladı.

Anket niteliğindeki form, Avrupa Birliği Konseyi'nin talebiyle dolduruluyor; Avrupa Konseyi'nin alınan yanıtlar temelinde ülkelerin üyelik başvurusu hakkındaki görüşünün hazırlanmasına yardımcı olmayı hedefliyor.

'BELGEYİ TAMAMLADIK, KOMİSYON'UN KARARINI BEKLİYORUZ'

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ofisinin başkan yardımcısı Ihor Zhovkva, formu doldurduklarını söyledi. Ukrayna devlet televizyonuna konuşan Zhovkva, "Bugün, Ukrayna tarafının bu belgeyi tamamladığını söyleyebilirim" dedi.

Avrupa Komisyonu'nun bu noktada Ukrayna'nın üyelik kriterlerine ne kadar uyduğu konusunda bir tavsiye kararı alması gerektiğini belirten Zhovkva, "Bu tavsiyenin olumlu olmasını bekliyoruz ve sonrasında top, AB üyesi devletlerin sahasında olacak" diye konuştu.

'HAZİRANDAKİ KONSEY TOPLANTISI ADAYLIK STATÜSÜ ALINABİLİR'

Zhovkva, Ukrayna'ya üye adaylığı statüsünün, Avrupa Konseyi'nin haziran sonundaki toplantısında verilmesini beklediklerini ekleyerek, "Sonrasında üyelik müzakerelerine başlamamız gerekecek. Ve o görüşmelere başladıktan sonra da, Ukrayna'nın AB'ye tam üyeliği hakkında konuşabiliriz" ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, söz konusu formu 8 Nisan'daki Kiev ziyaretinde Zelenskiy'ye teslim etmişti. Von der Leyen, Rusya'nın işgali sonrasında Ukrayna'nın AB üyeliği girişiminin hızlandırılacağını söylemişti. Ukrayna’nın ardından Moldova ve Gürcistan’a da aynı formlar teslime dilerek, AB üyelik sürecinin fiilen başlatıldığı açıklanmıştı.

LVIV'DE PATLAMALAR

Öte yandan, bu sabah Ukrayna'nın batısındaki Liv ve güneyindeki Dnipropetrovsk bölgelerinden patlama sesleri geldi.

Mariupol'da bir çelik fabrikasına çekilen ve Rusya'nın silah bırakmaları için ultimatom verdiği askerler ise bu çağrıya karşı çıkmaya devam ediyor. (Kısa Dalga)

Dünya