Ukrayna'nın 'Türkiye'de görüşme' açıklamasına Rusya'dan itiraz

Ukrayna'nın 'Türkiye'de görüşme' açıklamasına Rusya'dan itiraz
Putin ile Zelenskiy arasında Türkiye'de yapılacağından söz edilen liderler zirvesine Rusya'dan itiraz geldi: Müzakerelerde liderler zirvesi düzenleyecek kadar ilerleme kaydedilmedi.

Ukrayna ile Rusya arasında Türkiye'de yapılması olası bir liderler zirvesinin gündeme getirilmesinin ardından Moskova'dan yeni açıklama geldi. Rusya'nın baş müzakerecisi Vladimir Medinskiy, barış görüşmelerinin bir liderler zirvesi için yeterince ilerlemediğini söyledi.

'KIRIM VE DONBAS'A DAİR POZİSYONUMUZ DEĞİŞMEDİ'

Medinskiy Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "En üst seviyede bir görüşmeye sunulacak taslak anlaşma henüz hazır değil" dedi. Rus yetkili, "Tekrar ediyorum, Rusya'nın Kırım ve Donbas'a dair pozisyonu DEĞİŞMEDİ" ifadelerini kullandı.

'UKRAYNA TARAFININ İYİMSERLİĞİNİ PAYLAŞMIYORUM"

Rus yetkili, Ukrayna'nın müzakere heyetinden David Arakhamia'nın "Taslak belge, Ukrayna ve Rusya liderleri arasında doğrudan istişarelerde bulunmak için yeterince geliştirildi" açıklamasına katılmadığını da belirtti. Medinskiy, Ukrayna'nın 'daha gerçekçi bir yaklaşım sergilediğini', tarafsız olmayı, nükleer silah sahibi olmamayı, askeri bir bloka katılmamayı ve askeri üslere ev sahipliği yapmamayı kabul ettiğini söylese de, Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım ve Donbas'ta bağımsızlıklarını tanıdığı iki cumhuriyet konusunda ilerleme sağlanmadığını belirtti.

Rus yetkili, "Ne yazık ki Arakhamia'nın iyimserliğini paylaşmıyorum. Dahası, Ukrayna'nın diplomatik ve askeri uzmanları, taslak metin üzerinde siyasi düzeyde çoktan sağlanan anlaşmaları bile teyit etmekten epey uzak" ifadelerini kullandı.

KREMLİN: MÜZAKERELERE BELARUS'TA DEVAM ETMEK İSTİYORUZ

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da, Belarus televizyonuna açıklamasında görüşmelerin zorlu geçtiğini söyledi. "Ana mesele görülmelerin İstanbul'da veya bir başka yerde devam etmesi" diyen Peskov, müzakerelerin kolay olmadığını belirtti. Peskov'un, "Rusya müzakerelere komşu Belarus'ta devam etmek istiyor ama Kiev bu fikre karşı çıkıyor" sözleri de dikkat çekti.

UKRAYNALI MÜZAKERECİ 'TÜRKİYE'DE YAPILMASI BEKLENİYOR' DEMİŞTİ

Ukrayna'nın müzakere heyetinden David Arakhamia, dün gece devlet televizyonunda yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy arasındaki olası görüşmenin çok büyük ihtimalle Türkiye'de yapılacağını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın cuma günü her iki liderle de telefonda görüştüğünü ve yakın gelecekte bir liderler zirvesinin mümkün göründüğünü savunan Arakhamia, "Taslak belge, Ukrayna ve Rusya liderleri arasında doğrudan istişarelerde bulunmak için yeterince geliştirildi” ifadelerini kullanmıştı. Arakhamia, "Tarihi ve zamanı belli değil ama bu görüşmenin büyük ihtimalle İstanbul veya Ankara'da yapılacağını düşünüyoruz" demişti.

ERDOĞAN ZİRVEYE EV SAHİPLİĞİ YAPMAK İSTİYOR

Erdoğan da iki liderle görüşmesi öncesinde "İstanbulumuzda böyle bir liderler zirvesini gerçekleştirebilir ve bunun neticesinde de inşallah bu olumsuz gidişi olumlu bir hale dönüştürmenin kararını iki liderle gerçekleştirebilirsek bizler de tabii Türkiye olarak büyük mutluluk duyacağız" ifadelerini kullanmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya