‘Uludağ’ tasarısı Meclis komisyonunda görüşülecek

‘Uludağ’ tasarısı Meclis komisyonunda görüşülecek
Muhalefetin ‘Uludağ ranta açılacak’ diyerek itiraz ettiği kanun teklifi, teamüllere aykırı olarak bütçe görüşmeleri devam ederken komisyon gündemine alındı.

AKP milletvekillerinin imzasıyla Meclis’e sunulan Bursa Uludağ Milli Parkı’nda Alan Başkanlığı kurulmasına yönelik kanun teklifi, teamüllere aykırı biçimde bütçe görüşmeleri devam ederken komisyon gündemine alındı.

Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre, muhalefetin ‘Uludağ ranta açılacak’ eleştirisini getirdiği teklif Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda bugün görüşülecek. Teklif, Meclis’e sunulmasından 13 gün sonra komisyon gündemine gelirken, aynı saatlerde Meclis Genel Kurulu’nda Ulaştırma Bakanlığı’nın bütçesi görüşülecek.

Teklifin Meclis’te bütçe görüşmeleri devam ederken alelacele gündeme getirildiğini söyleyen CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, “AK Parti vekillerinin imzasıyla yangından mal kaçırır gibi gündeme getirildi. Çünkü Uludağ ranta açılacak ve birileri bundan memnun olacak. Neye yetişiyorlar, neyi kaçırıyorlar” diye sordu.

CHP’li Karabıyık: Yüzbinlerce hektar alan tahrip edilecek

“Rant elde etmek isteyenlerin acelesi olabilir, seçim öncesi orayı ele geçirmek isteyenlerin acelesi olabilir. Orada bir rant var ama o rant kime çıkar sağlayacak, tartışmalı” diyen Karabıyık, teklifin yasalaşması halinde yüz binlerce hektar alanın talan edileceğini ifade etti. Karabıyık, ekledi: “Bunu doğru bulmuyoruz. Sınırı bile belli değil. Kesinlikle karşıyız.”

HDP’li Gaydalı: Uludağ sermaye parkı haline gelecek

HDP Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı da teklifin komisyon görüşmelerinin bütçe görüşmelerine denk getirilmesini eleştirdi. Gaydalı, “Bütçe görüşmelerine denk getirilmesiyle bir yandan muhalefetin etkin bir yasama çalışması yapması engellenirken diğer yandan da kanun teklifi kamuoyunun gözünden kaçırılmaya çalışılacak” dedi.

Bu kanun teklifinin yasalaşması halinde Uludağ Milli Parkı’nın, ‘Sermaye Parkı’ haline geleceğini belirten Gaydalı, "Uludağ bir alan başkanlığı değil bir 'Talan Başkanlığı' kazanmış olacaktır. Kamu yararı adı altında turizm işletmelerine peşkeş çekilecek, kamunun asıl paydaşı olan halk ise bu alandan faydalanamayacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Teklif ne getiriyor?

Teklif yasalaşırsa Uludağ Milli Parkı alanından sorumlu olacak Uludağ Alan Başkanlığı kurulacak. Bu başkanlık bünyesinde kurulacak komisyon, Uludağ'ın yapılaşma kararlarında ve bölgedeki her türlü uygulamada tek yetkili olacak. Komisyonda Bursa vali yardımcısı, çeşitli bakanlıklardan 7 üye, belediyeden 1 üye, üniversitelerden 4 üye yer alacak. Komisyonun Danışma Kurulu’nda da Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nden birer üye yer alacak.

Gündem