Uluslararası AF Örgütü: İran’da üç kişiye verilen kör etme cezası derhal bozulmalı

Uluslararası AF Örgütü: İran’da üç kişiye verilen kör etme cezası derhal bozulmalı
İran’da infazlar ve bedensel cezalarda artış kaydedilen bir dönemde ‘kısas’ kuralı uyarınca kör etme cezasına mahkum edilen iki erkek ve bir kadının dosyaları, cezalarının uygulaması için Tahran 3 No’lu Ceza İnfaz Dairesine iletildi.

Uluslararası Af Örgütü 2022’de infazlarda ve bedensel cezalarda kaygı verici bir artış yaşandığını belgeledi. Temmuz 2022 sonlarında, Abdurrahman Boroumand Merkezi ve Uluslararası Af Örgütü, İran yetkililerinin infazlara hız vererek 2022’nin ilk altı ayında en az 251 kişiyi öldürdüğünü açıkladı ve “infazların bu korkunç hızla devam etmesi halinde, yakın bir zamanda infaz sayısının, 2021’de kaydedilen toplam 314 infazı geçeceği” uyarısında bulundu.

Bir kadın ve iki erkeğe verilen kör etme cezalarını uygulama emri hakkındaki haberler, 2022’de İran’da infazlar ve bedensel cezalarda ani bir artış kaydedilen bir dönemde ortaya çıktı.

İran yetkililerinin zalimane, insanlık dışı ve alçaltıcı cezaların uygulanmasını hızlandırma planlarına ilişkin kaygılar, Birleşik Krallık’tan Farsça yayın yapan Iran International adlı haber kuruluşunun 5 Ağustos 2022’de, Yargı Gücü Başkan Yardımcısı Muhammed Musaddık tarafından imzalanan 19 Nisan 2022 tarihli gizli mektubu yayımlamasının ardından daha da arttı.

Mektupta, Musaddık, ülke genelinde yargı başkanlarına, ölüm cezalarına ve uzuv kesme ve kör etme gibi bedensel cezalara mahkum edilen kişiler hakkındakiler dahil olmak üzere tüm ‘kısas’ cezalarının uygulanmasını hızlandırma talimatı veriyor.

Ayrıca mektup, il yargıçlarından, uzuv kesme içeren ‘kısas’ davalarını merkezi olarak uygulanmaları için Tahran mahkemelerine iletmelerini ve ‘kısas’ cezalarının uygulanmasında kaydettikleri ilerlemeyi raporlamalarını istiyor. (Kısa Dalga)

Dünya