Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Putin için tutuklama kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Putin için tutuklama kararı
Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında savaş suçu iddiasıyla tutuklama kararı çıkarıldığını açıkladı.

Reuters'te yer alan habere göre, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Cuma günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Ukrayna'da işlenen savaş suçlarından sorumlu olmakla suçlanan tutuklama emri çıkardı.

Moskova, Ukrayna Savaşı'nda zulüm işlediği yönündeki suçlamaları daha önce birçok kez reddetmişti.

UCM, Ukrayna'ya yönelik ilk tutuklama emrinde, Putin'in yasa dışı bir şekilde çocukların sınır dışı edilmesi ve insanların Ukrayna topraklarından Rusya Federasyonu'na yasa dışı bir şekilde nakledilmesi şüphesiyle tutuklanması çağrısında bulundu.

Rusya çocuk hakları komiseri için de benzer karar

Rusya cephesinde ise henüz bu karara dair bir açıklama bulunmuyor. Bu haftanın başlarında Reuters, mahkemenin tutuklama emri çıkarmasının beklendiğini bildirdi.

Ayrı olarak mahkeme, Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova için de aynı suçlamalarla tutuklama kararı aldı.

UCM savcısı Karim Khan, Ukrayna'da olası savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırımla ilgili bir yıl önce soruşturma başlattı. Ukrayna'ya yaptığı geziler sırasında çocuklara karşı işlenen suçları ve sivil altyapıyı hedef aldığını iddia etti. (Kısa Dalga)

Dünya