Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı: Bu kış enerji fiyatlarında büyük artış görülebilir

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı: Bu kış enerji fiyatlarında büyük artış görülebilir
Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerjiye odaklanılması gerektiğini vurguladı.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji fiyatlarında bu kış büyük bir artış görülebileceği uyarısında bulundu.

Birol, Çin ekonomisinin hızla toparlanması ve kışın sert geçmesi durumunda doğalgaz fiyatlarında gerçekleşebilecek artışın tüketicileri zor duruma düşürebileceğini belirtti.

BBC’ye konuşan Birol, hükümetlerin bu durumda hanelere destek vermek zorunda kalabileceğini, bu yüzden enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerjiye odaklanılması gerektiğini vurguladı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından doğalgaz fiyatlarında büyük bir artış gerçekleşmiş, dünya genelinde doğalgaz ve elektrik faturaları yükselmişti. Birol, Avrupa’daki hükümetlerin bu süreçte “stratejik hatalar yaptığını” söyledi.

Bunlar arasında enerji için Rusya’ya fazlasıyla bağımlı olmak ve dış politikanın kısa vadeli ticari çıkarlara göre belirlenmesi olduğunu kaydeden Birol, bu kış pek çok ülkede elektrik kesintisi yaşanmasının ihtimaller dahilinde olduğunu da ekledi.

Fatih Birol, “Dünya iklim değişikliği konusunda ciddiyse önümüzdeki yıllarda gaz ve petrol tüketimimizi ciddi oranda azaltmamız gerekecek” dedi.

Birol, tüketimin azaltılması durumunda mevcut sahaların yeterli olacağını belirtti. (Kısa Dalga)

Ekonomi