Uluslararası kurumdan Erdoğan'a Dr. Ayşe Uğurlu mektubu: Hiçbir mesleki suç işlememiştir

Uluslararası kurumdan Erdoğan'a Dr. Ayşe Uğurlu mektubu: Hiçbir mesleki suç işlememiştir
İnsan Hakları için Hekimler (PHR) örgüyü Dr. Ayşe Uğurlu'nun meslekten ihracı ilişkin bir açıklama yayımlayarak "hekimlik mesleğinin gereğini yapmıştır" dedi.

Dünyanın önde gelen uluslararası tıp ve insan hakları örgütlerinden PHR (İnsan Hakları için Hekimler / Physicians for Human Rights), Dr. Ayşe Uğurlu hakkında açlık grevlerinde ölümlerin önlenmesi çağrısıyla düzenlenen bir basın açıklamasına katılması nedeniyle “devlet memurluğundan çıkarma” istemiyle soruşturma başlatılmasına tepki gösterdi.

PHR Direktörü Saman Zia-Zarifi Cumhurbaşkanı’na ithafen kaleme aldığı mektubunda, Dr. Ayşe Uğurlu’nun hekimlik mesleğinin ve temsil ettiği meslek örgütünün yükümlülüklerinin gereğini yerine getirdiğini belirterek, soruşturmanın sonlandırılması çağrısı yaptı.

ekran-resmi-2023-09-19-11-57-01.png

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Bölümü’nde görevli Dr. Ayşe Uğurlu, 2020 yılında adil yargılanma talebiyle açlık grevi yapan avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın sağlık durumlarına ilişkin sağlık meslek örgütlerinin düzenlediği basın açıklamasına Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi olarak katılması nedeniyle açığa alınmıştı.

Ardından Dr. Uğurlu, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturma kapsamında “devlet memurluğundan çıkarma” istemiyle Sağlık Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmişti.

İnsan Hakları için Hekimler (Physicians for Human Rights) Direktörü Saman Zia-Zarifi, Dr. Uğurlu’nun “devlet memurluğundan çıkarılmasına” yönelik soruşturmaya derhal son verilmesi talebiyle Cumhurbaşkanı’na mektup iletti.

Saman Zia-Zarifi mektubunda şunları ifade etti:

"Dr. Ayşe Uğurlu hiçbir mesleki suç işlememiştir. Aksine, Türkiye’deki işkence ve diğer kötü muamele uygulamalarının sağlık ve insan haklarına zararlarına dikkat çekme çabaları, bir hekimin hayat kurtarma ve acıları azaltma konusundaki etik ve mesleki yükümlülüklerinin bir tezahüründen başka bir şey değildir. Onu ve Türkiye'deki diğer tüm tıp uzmanlarını susturmaya yönelik çabalar, ifade özgürlüğü hakkının ve Dr. Uğurlu’nun bir insan hakları savunucusu olarak korunan statüsünün ihlali anlamına gelmektedir”.

Saman Zia-Zarifi, TTB Merkez Konseyi üyeleri hakkında süren ve bir sonraki duruşması 10 Kasım 2023 tarihinde görülecek davadaki suçlamaların da bir an önce düşürülmesi çağrısını bir kez daha yineledi. (Kısa Dalga)

Gündem