Umut Kitabevi davasında beraat gerekçesi: Bombayı onların attığına dair kanaat oluşmadı

Umut Kitabevi davasında beraat gerekçesi: Bombayı onların attığına dair kanaat oluşmadı
Şemdinli’de Umut Kitabevi’nin 2005 yılında bombalanması davasında verilen beraat gerekçesi açıklandı: Terörle mücadelede görevli kamu personelinin bu şekilde bir eylem içerisine gireceğinin akla ve hukuka uygun bir kabul olamayacağı....

Şemdinli’de Umut Kitabevi’nin 2005 yılında bombalanmasına ilişkin ikisi astsubay, biri haber elemanı üç sanığın yeniden yargılandığı davada verilen beraat kararının gerekçesi açıklandı.

Hürriyet gazetesinden Mesut Hasan Benli'nin aktardığına göre kararda, “Olay günü atılan bombaların sanıklar tarafından atıldığına ilişkin mahkememizde kanaat uyandırmadığı... Terörle mücadelede görevli kamu personelinin bu şekilde bir eylem içerisine gireceğinin akla ve hukuka uygun bir kabul olamayacağı” değerlendirilmesi yapıldı.

9 Kasım 2005’te Hakkâri Şemdinli’de Seferi Yılmaz’ın işlettiği Umut Kitabevi’ne iki el bombası atılması sonucu, Mehmet Zahir Korkmaz hayatını kaybederken, Metin Yılmaz yaralanmıştı.

NE OLMUŞTU?

  • 9 Kasım 2005'te Hakkari Şemdinli’deki Umut Kitapevi'ne bombalı saldırı düzenlendi. Ali Yılmaz ve Mehmet Zahir Korkmaz yaşamını yitirdi. Astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve ile itirafçı Veysel Ateş kaçarken halk tarafından yakalandı.
  • Patlamanın faillerine ait otomobilde belgeler arasında 105 kişinin adının yazılı olduğu üç liste ile içinde krokiler, haritalar, kimlik kartları ve izin kâğıtları olan 300 sayfalık dört klasör bulundu. Demokratik Toplum Partisi'nin 18 delege aday adayının fotoğraflarının bulunduğu bir başka belge ortaya çıktı.
  • Ali Kaya, Özcan İldeniz ve itirafçı Veysel Ateş 28 Kasım'da tutuklandı.
  • 2006'da, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Kaya ve İldeniz'e "İnsan öldürmek, çete kurmak ve insan öldürmeye teşebbüs etmek" suçundan 39 yıl 10 ay 27'şer gün hapis cezası verdi.
  • Karar duruşmasının hemen öncesinde iddianameyi hazırlayan Ferhat Sarıkaya meslekten ihraç edildi.
  • İki kez çarptırıldıkları 39 yıl 5 ay 10 günlük hapis cezası bozulan sanıklar Aralık 2021'de Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamada beraat ettirildi.

Gündem