Polis: "Niye burada yatıyorsunuz, eviniz yok mu?"... Öğrenciler: "Yok, o yüzden buradayız"

Polis: "Niye burada yatıyorsunuz, eviniz yok mu?"... Öğrenciler: "Yok, o yüzden buradayız"
Yüksek kira ve yurt ücretlerine tepki göstermek için, "Barınamıyoruz Hareketi" başlatan üniversite öğrencileri; İstanbul’da Yoğurtçu Parkı'nda sabahladı. Banklarda yatan öğrenciler, kendilerini uzaklaştırmak isteyen polise; "Evimiz yok, bunu anlatamıyoruz. Yurdumuz yok. Gidecek yerimiz yok. Bu bir eylem değildir" karşılığını verdi. (GÖRÜNTÜLÜ)

"Barınamıyoruz Hareketi"ni kuran öğrencilerin İstanbul  Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda yaptıkları basın açıklamasında polisle aralarında ilginç diyalog yaşandı. Öğrencilerin basın açıklamasından sonra bölgeye, çevik kuvvet ekipleri sevk edildi. Yapılan eylemin kanunsuz olduğunu belirten polisler, gruba dağılın çağrısı yaptı. "Niye burada yatıyorsunuz, eviniz yok mu" diye soran polise öğrenciler, "Yok, o yüzden buradayız. Barınamadığımız için sokaklarda kalıyoruz" yanıtını verdi.

Öğrencilerle birlikte parkta bulunan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise polise "Arkadaşların evleri yok, ev bulun yatsınlar" karşılığını verdi. Bunun üzerine polis "Siz niye buna ön ayak olmuyorsunuz?" diye sordu. Tanal ise "Ben iktidar partisi milletvekili değilim. Bunu iktidara neden söylemiyorsunuz? Kaymakamı arayın, valiyi arayın. Ben demokratik hakkımı kullanarak bu akşam burada kalacağım. Siz de beni kaldırabiliyorsanız, buyurun gelin kaldırın" yanıtını verdi. 

Gençlerle birlikte parkta bulunan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, öğrencilere dağılmazlarsa müdahale edeceklerini söyleyen çevik kuvvet polisi arasında, şu diyaloglar yaşandı:

“Polis: Yapmış olduğunuz eylem kanunsuzdur, lütfen dağılın.

Öğrenci: Evimiz yok bunu anlatamıyoruz. Yurdumuz yok. Gidecek yerimiz yok. Bu bir eylem değildir.

Polis: Bu kadarı yeter. Burayı artık terk edin.

Mahmut Tanal: 20 kişinin yan yana yatması sorun mu? Yurtların olmaması sorun değil de ev kiralarının bu fiyatlarda olması sorun değil de 20 gencin buradaki banklarda yatması mı sorun?

"İNSANCIL OLARAK HAKKIMIZI ARADIK"

Öğrenci: Hakaret ya da siyasi olarak hiçbir eylemde bulunmadık. İnsancıl olarak hakkımızı savunduk. Burada insanların parça parça yatması ya da birlikte yatması söz konusu ise bunun kanunen bir açıklamasını yapmanızı istiyoruz. Sokakta yatan insanlar toplanıp bir arada yatsa onları da mı gözaltına alacaksınız?

Polis: Sesinizi dile getirdiniz. Artık geç oldu. Arkadaşlar buradan ayrılırsa biz de herhangi bir şekilde müdahalede bulunmak istemiyoruz. Yatma ya da oturma ile ilgili bir şey yapmanızı istemiyoruz.

Mahmut Tanal: Biz bir şey yapmıyoruz, sokakta gezmek suç değil.

Polis: Yaptığınız konu ile ilgili faaliyetin artık eylemsel bir hale gelmesini istemiyoruz. İkamet sakinleri var. Gece belli bir saat olmuş, biz buradaki faaliyetin sonlanmasını rica ediyoruz. İkamet sakinlerinin olduğu bir yerde bu tür görüntülerin olmasını istemiyoruz. Biz bundan sonrasında önce ikaz ederek sonrasında, zor kullanacak bir duruma gelmeden öğrenci arkadaşlarımız da siz de dolaşabilirsiniz bu faaliyeti eyleme döndürmeden. Bunun ötesine geçmeyin.

Mahmut Tanal: Ötesi nedir?

Polis: Vekilim şurada yatıyorlar.

Mahmut Tanal: Ben de yatıyorum.

Polis: (Öğrencilere seslenerek) Niye yatıyorsunuz ya? Eviniz yok mu?

Öğrenciler: Yok, o yüzden buradayız. Barınamadığımız için sokaklarda kalıyoruz.

MAHMUT TANAL: ARKADAŞLARIN EVLERİ YOK, EV BULUN YATSINLAR

Mahmut Tanal: Arkadaşların evleri yok, ev bulun yatsınlar.

Polis: Siz niye buna önayak olmuyorsunuz?

Mahmut Tanal: Ben iktidar partisi milletvekili değilim. Bunu iktidara neden söylemiyorsunuz? Kaymakamı arayın, valiyi arayın. Ben demokratik hakkımı kullanarak bu akşam burada kalacağım. Siz de beni kaldırabiliyorsanız, buyurun gelin kaldırın.”

ÖĞRENCİLER, SOKAKLARDA, BANKLARDA YATMAYA DEVAM EDECEK

Sabaha kadar Yoğurtçu Parkı’nda kalan öğrencilere çevredeki bazı vatandaşlar; çay, çorba ikramında bulundu. Sabah banklardan kalkarak parkı terk eden arkadaşları adına açıklama yapar bir öğrenci, şunları söyledi:

“Saat 21.30 gibi başladığımız banklarda yatma eylemimize sabah saat 05.00’te devam ediyoruz. Saatlerdir sokaklardayız, bizimle dayanışma gösteren, bize çay getiren, çorba getiren, sosyal medyadan destek veren herkese çok teşekkür ederiz. Yine sosyal medyadan duyurduğumuz yerde banklarda yatmaya devam edeceğiz. Bu sorun çözülene kadar sokaklarda, banklarda yatmaya devam edeceğiz.”

 

(ANKA) 

 



Gündem