Ünlü ekonomist Prof. Dr. Hakan Kara'dan faiz kararı için yıl sonu uyarısı: Alkışlayanlar bunun farkında mı emin değilim

Ünlü ekonomist Prof. Dr. Hakan Kara'dan faiz kararı için yıl sonu uyarısı: Alkışlayanlar bunun farkında mı emin değilim
Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara yeni faiz kararına ilişkin bir değerlendirme yaptı. Kara "bugün faizleri olması gerektiğinden düşük tutmak ilerde daha yüksek faiz ve daha derin bir durgunluğa katlanmak anlamına gelir. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 50'leri aşacağı bir ekonomide yüzde 15 politika faizini alkışlayanlar bunun farkında mı emin değilim." dedi.

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara faiz kararına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Kara "Yıl sonunda enflasyonun %50'leri aşacağı bir ekonomide %15 politika faizini alkışlayanlar bunun farkında mı emin değilim" görüşünü dile getirdi.

Kara şunları kaydetti:

"Faizlerde çok yumuşak gidelim, aman ekonomiyi sarsmayalım" argümanını sorgulama ihtiyacı duyuyorum. Bugün yavaş hareket etmek kuru ve enflasyonu artırdığı için ilerde daha sert faiz artışlarını gerektirir. Bu da ekonominin gelecekte daha çok sıkıntı yaşaması anlamına gelir.

Para politikası gevşek kaldığı için kurda ve enflasyonda yaşanacak ilave artış orta vadede daha yüksek faiz ya da daha sert finansal baskılamaya yol açar. Mayıs başından beri yaşanan %30 değer kaybının Haziran-Ekim döneminde enflasyona katkısı yaklaşık 15 puan olacak.

fzihn-bakaq0wen.png

Parasal sıkılaştırma iyi bir iletişimle ve daha yüksek dozda verilerek kurdaki artış daha sınırlı (mesela %20) tutulabilseydi yıl sonunda enflasyon 5 puan daha düşük gerçekleşecekti. Enflasyonu dizginlemek için faizlerin gitmesi gereken seviye de 5 puan daha aşağıda olacaktı.

Özetle, bugün faizleri olması gerektiğinden düşük tutmak ilerde daha yüksek faiz ve daha derin bir durgunluğa katlanmak anlamına gelir. Yıl sonunda enflasyonun %50'leri aşacağı bir ekonomide %15 politika faizini alkışlayanlar bunun farkında mı emin değilim." (Kısa Dalga)

Ekonomi