Ünlü sismolog Ambraseys'ın Marmara depremleri yorumunu Prof. Dr. Osman Bektaş paylaştı: Denizdeki tahmini kırığa göre M 7,2...

Ünlü sismolog Ambraseys'ın Marmara depremleri yorumunu Prof. Dr. Osman Bektaş paylaştı: Denizdeki tahmini kırığa göre M 7,2...
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş 6 Şubat'ta meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra olası Marmara Depremine ilişkin dikkat çeken bir yorumda bulundu.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra tüm yurttaşlar yaşadıkları kentlerin durumunu öğrenmek için bilim insanlarından gelecek açıklamaları bekliyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş'dan olası Marmara depremine ilişkin dikkat çeken bir yorum geldi.

Bektaş şunları kaydetti:

"1509 KÜÇÜK KIYAMET ABARTILIMI ? Ambraseys' e göre:

* 1509 depremi 1766 gibi Adalar-Çekmece arasında oluştu.
* Denizdeki tahmini kırığa göre M 7,2 ; sahilde gözlenen hasar şiddetine (8-9) göre M 6,5 dır.
* 35000 eski, yorgun yapı stoğunun % 0,5 yıkıldı.
* Can kaybı % 1 den az."

Bektaş ayrıca "1509 MARMARA DEPREMİNİ yeniden değerlendiren Ambraseys: "Tuzla- Adalar- Büyük Çekmece arasındaki fay 8-9 şiddetinde (M 6-6,5) deprem üretmiştir" görüşü ile 1963 olasılı Adalar 6,4 depremi önemli şekilde örtüşmektedir. İki görüş de doğruysa İstanbulun deprem tehlikesi azalabilir." görüşünü dile getirmişti.

Nikolas Ambrasis kimdir?

Wikipedia İngilizce sayfasında Nicholas Neocles Ambraseys için "FICE FREng, bir Yunan mühendislik sismologuydu. Imperial College London'da mühendislik sismolojisi profesörü ve kıdemli araştırma görevlisiydi. Uzun yıllar boyunca Ambraseys, Avrupa'da deprem mühendisliği ve sismolojide lider figür ve otorite olarak kabul edildi" deniyor. (Kısa Dalga)

Ekonomi