Urfa’da elektrik kesintisini protesto eden çiftçilerden 4'ü hakkında tutuklama kararı verildi

Urfa’da elektrik kesintisini protesto eden çiftçilerden 4'ü hakkında tutuklama kararı verildi
Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde, elektrik kesintisini protesto ettikleri için gözaltına alınan 10 kişiden 4’ü tutuklandı.

Urfa'nın Viranşehir ilçesinde 15 Temmuz’da çiftçiler, elektriklerin kesintileri nedeniyle Urfa-Mardin karayolunda Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’ni (DEDAŞ) protesto etti. İlçenin kırsal mahallelerinde sık sık elektriklerin kesilmesi nedeniyle mağdur olduklarını, ekinlerinin kuruduğunu, sorunlarının çözülmediğini söyleyen yaklaşık 200 çiftçi, bir süre slogan atarak durumu protesto etti.

Ardından traktörler ve taşlarla kara yolunu trafiğe kapattı.

Jandarmanın tazyikli su ve biber gazı ile müdahale ettiği eylemde 10 kişi gözaltına alındı. Ayrıca traktörlerle yolu kapatan 14 sürücüye de toplam 70 bin 460 TL idari para cezası kesildi.

Gözaltına alınan çiftçiler, Viranşehir İlçe Jandarma Komutanlığı’ndaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

GazeteDuvar'dan Fatma Keber'in haberine göre; Viranşehir Adalet Sarayı’na getirilen çiftçiler savcıya ifade verdi. Savcının 'görevi yaptırmamak için direnme', 'kamu malına zarar verme' ve 'trafik güvenliğini tehlikeye sokma' suçlaması ile Viranşehir Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk ettiği çiftçilerden İsmail Akyol, Abdulkadir Yıdızoğulları, Mehmet Yıldızoğulları ve Zafer Keskinbıçaklı mahkemece tutuklandı.
Tutuklanan 4 çiftçi Hilvan Cezaevi’ne gönderilirken serbest bırakılan 6 çiftçiden 5’i hakkında adli kontrol şartıyla verildi.

'Tutuklamalar hukuksuz'

Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel tutuklama kararına avukatların itirazda bulunacaklarını belirterek demokratik haklarını kullanarak protesto eylemi gerçekleştiren çiftçilerin tutuklanmasını "hukuksuz ve keyfi” olarak nitelendirdi.
Öncel "Bir sonraki eylemlerin yapılmaması amacıyla bir tutuklama söz konusu. Yapılanların bir suç olduğunu kabul etsek dahi tutuklamaya gerektirecek bir suç değil. Ölçülü bir tedbir uygulanabilirdi yani buradaki amaç bir sonraki eylemlere gözdağı vermek” diye konuştu.

Haberin tamamına buradan erişebilirsiniz.

Gündem