Üst düzey Türk yetkiliden Moskova saldırganları ile ilgili açıklama: Aynı uçakla uçmuşlar

Üst düzey Türk yetkiliden Moskova saldırganları ile ilgili açıklama: Aynı uçakla uçmuşlar
Moskova'daki Rusya'daki saldırıya ilişkin New York Times'a konuşan bir Türk yetkili, saldırganlardan Fariduni Şamsidin ve Saidakram Murodali Raçabalizoda'nın, İstanbul'dan Moskova'ya aynı uçakla uçtuğunu söyledi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da IŞİD'in üstlendiği ve en az 139 kişinin öldürüldüğü saldırının zanlılarından ikisinin birkaç hafta İstanbul'da bulundukları iddiası, bir Türk yetkili tarafından doğrulandı.

New York Times'a konuşan ve isim vermeyen yetkili, 25 yaşındaki Fariduni Şamsidin ile 30 yaşındaki Saidakram Murodali Raçabalizoda'nın Türkiye ziyaretlerinin ayrıntılarını anlattı. Yetkili, iki saldırganın Rusya'da göçmen işçi olarak çalıştıklarını ve Tacikistan vatandaşı olan bu kişilerin ziyaretlerinin kısa sürdüğünü, bu nedenle "Türkiye'de radikalleşmediklerinin" düşünüldüğünü söyledi.

Fatih'te 16 gün kalmış

Üst düzey bir görevde bulunduğu belirtilen güvenlik yetkilisinin anlattığına göre saldırganlardan Saidakram Murodali Raçabalizoda İstanbul'a 5 Ocak'ta geldi ve Fatih'te bir otelde 16 gün kaldı. Buna göre Raçabalizoda, 2 Mart'ta İstanbul'dan Moskova'ya uçtu.

Vize süresi dolduğu için Rusya'yı terk etmiş

Yetkilinin aktardığına göre, Fariduni Şamsidin ise Türkiye'ye Rusya'dan 20 Şubat'ta geldi. Ziyaretinin gerekçesi de Rus vizesinin süresinin dolması. Şamsidin de Şubat sonunda yine Fatih'te bir otelde altı gün kaldı, bu sırada Instagram hesabından da İstanbul'dan fotoğraflar paylaştı. Şamsidin, 2 Mart günü Raçabalizoda ile aynı uçakla İstanbul'dan Moskova'ya uçtu.

Saldırganlar hakkında herhangi bir tutuklama talebi olmaması nedeniyle serbestçe dolaştıklarını söyleyen yetkili, ikilinin Türkiye ziyaretlerinin Moskova saldırısının planlanması veya hazırlanması ile ilgisi olup olmadığına dair bir açıklama yapmadı.

Bununla birlikte, ziyaretlerin kısa sürmesi nedeniyle Türkiye'ye gelmelerinden önce radikalleştiklerinin değerlendirildiğini ekledi. (Kısa Dalga)

Gündem