Uyuşturucu operasyonunda tutuklanan Akat'a 135 yıla kadar hapis istemi

Uyuşturucu operasyonunda tutuklanan Akat'a 135 yıla kadar hapis istemi
Eski Türk-Amerikan İşadamları Derneği Başkanı ve L'ACTONE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Akat, 'Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde İthal Etme' suçlamasıyla 90 yıldan 135 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

Eski Türk-Amerikan İş Adamları Derneği Genel Başkanı ve kozmetik markası L'actone'in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Akat'ın da arasında bulunduğu 6 şüpheli hakkında Kolombiya'dan içinde yüksek oranda kokain bulunan 110 kiloluk iki ayrı kargoyu ülkeye soktukları iddiasıyla 'Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İthal Etme' suçundan 135 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 67.4 kiloluk kargonun Leipzeig Havalimanı'nda Alman gümrük görevlilerince yapılan kontrollerde şüpheli olarak değerlendirildiği kaydedildi. İncelemede gönderinin net ağırlığının 62 kilo siyah kokain olduğu, kokainin maskelenmiş olduğu tespit edildi.

Alman Federal Cumhuriyeti Gümrük İrtibat Bürosu görevlileri kargo firmasında yaptıkları araştırmada, aynı gönderici adresi tarafından başka bir gönderinin daha olduğunu belirledi. Leipzeig Havalimanında bulunan 48.4 kiloluk diğer iki kolinin içinde tespit edilen toz maddenin de birinci gönderideki karışım ile aynı olduğu ve hızlı test kitiyle kokain uyarısı alındığı kaydedildi. Kriminal dairece yapılan incelemede de her iki kargodaki toz maddelerin "kokain hidroklorür" olduğu ve yüzde 30.5 kokain içerdiği tespit edildi.

ALİ OSMAN AKAT SUÇLAMALARI REDDETTİ

Gözaltına alınan iş insanı Ali Osman Akat ifadesinde kozmetik alanında faaliyet gösterdiğini belirterek 10 yıldır tanıdığı şüpheli Tevfik Akan Atak'a 26 Kasım 2021 tarihinden itibaren sınırlı imza yetkisi verildiğini, 6-7 senedir kendi şirketinde Dış Ticaret Genel Koordinatörü olduğunu, kendisine şirket hattı verdiklerini, ancak Tevfik'in hattını değiştirmek istemediği için kendi telefon numarasını devrederek iletişim giderlerinin resmileştiğini söyledi. Ali Osman Akat, şüpheli Tevfik'in kurduğu Ossey Kozmetik'i Ukraynalı birisi ile evleneceğini, evleneceği kişi ile Ukrayna'da ticaret yapmak istediği söyleyerek kurduğunu bildiğini ve ancak diğer şüpheli Süleyman Yekenkunrul ile Tevfik Akan Atak'ın Prufier Şirketinde ortak olduklarını bilmediğini ifade etti.

"GÖNDERİLER HAKKINDA BİLGİM YOK"

Şüpheli Süleyman Yekenkunrul ile 2-3 yıldır ticaret yaptığını, son bir yıldır herhangi bir ticari faaliyetinin olmadığını ve yaklaşık 100 bin TL civarında alacağı bulunduğunu söyleyen Akat, "Herhangi bir uyuşturucu ya da uyarıcı madde benzeri eşyaların yurtdışından ithalat ya da ihracatına yardımcı olmadım. Şirketlerim üzerimden yıllardır ihracat yapmaktayım. İhraç ettiğim mallar bazen gümrükte incelemeye tabi tutulmaktadır. Tevfik Akan'a talimatlarım normal ticari olaylarla ilgilidir. Uyuşturucu ile ilgili olarak hiçbir bir talimatım bulunmamaktadır. Uyuşturucu taşımanın ve kullanmanın suç olduğunu biliyorum fakat bahse konu gönderiler hakkında hiçbir bilgim yoktur. Herhangi bir adli tahkikat geçirmedim. 30 yıldan fazladır ticaret yapıyorum. 350 kişi istihdam ediyorum. Son 10 yıldır 100 bin dolardan fazla ihracat yaparak döviz geliri sağladım. 3 sene önce kozmetik sebebiyle ihracatta dokuzuncu, 2021 yılında da üçüncü oldum. Sayın Bakanımız Mehmet Muş tarafından plaket ile ödüllendirildim. Çok fazla sayıda ödül ve plaket sahibiyim. Amerikan Ticaret Odası Türkiye Genel Başkanlığı görevinin beş yıl yerine getirdim. Söz konusu olay herhangi bir bilgim yoktur" şeklinde konuştu.

"GÖNDERİ BANA AİTTİR, NUMUNELER İÇİNDE UYUŞTURUCU OLDUĞUNU BİLMİYORDUM"

Şüpheli Tevfik Akan Atak ise ifadesinde, yönetici olduğunu üzerine kayıtlı iki firması olduğunu belirterek "Söz konusu eşyayı demir cevheri numunesi olarak sipariş ettim. İlk defa bu üründen numune geldi. Gönderi içerisinde sadece demir cevheri olduğunu düşünüyordum. İçerisinde uyuşturucu madde olduğunu bilmiyordum. Dış ticaret işi yaptığım birçok ülkeden numune geldi fakat hiçbir şekilde uyuşturucu madde ithal etmedim. Maillerim resmi olarak yazışmalarım var. 15 Aralık 2021 tarihinde mesai saatlerinde Lactone unvanlı firmada görev yapmaktaydım" dedi. Şüpheli Atak, Ossey adlı şirketinde olmadığı için kargoyu Süleyman Yekenkunrul ile ortak olduğu firmaya gönderdiğini, Yekenkunrul'un da gelecek olan ürünlerin demir cevheri olduğunu bildiğini anlattı. Diğer şüpheliler Ali Karataş ve Sarra Chouıekh'in firma çalışanı olduklarını, Mustafa Güldiken ise kurucu ortalığının sona erdiğini, Ali Osman Akat'ın ise Lactone unvanlı firmanın sahibi olduğunu söyleyen Tevfik Akan Atak, " 8 yıl önce Lactone unvanlı firmanın kuruluş aşamasında ortağı rolündeyken çalışanı pozisyonuna geçtim. Gönderi bana aittir. Gönderi içeriği numune olarak gelen doğal kozmetik ürünlerinde kullanılan bir üründür. Ürün hala ofistedir. Kontrol edebilirsiniz. Bu olayda herhangi yasaklı madde sevkiyatına da dahil olmadım. Gelen numuneler içerisinde uyuşturucu olduğunu bilmiyordum. Gelen numune talebi kendi şahsi kararımla verilmiştir. Ali Osman Akat benim ticari faaliyetlerim hakkında hiçbir bilgiye sahip değildir" dedi.

AĞIR CEZA MAHKEMESİNDE YARGILANACAKLAR

İddianamede, el konulan uyuşturucu olduğu düşünülen brüt ağırlığı 110,8 kilo gelen koyu kahverengi renkte demir tozu ile karışık halde bulunan numunelerde kokaine rastlandığı vurgulanarak şüphelilerin suç tarihinde ele geçirilen uyuşturucu maddeleri yurt dışından ülkemize sokarak suç işledikleri kaydedildi. Şüphelilerden Ali Osman Akat, itiraz üzerine 6 Ocak 2022'de tutuklanırken, şüpheliler Tevfik Akan Atak ve Süleyman Yekenkunrul ise 17 Aralık 2021'de tutuklandı. Şüpheliler Ali Osman Akat, Tevfik Akan Atak , Süleyman Yekenkunrul, Ali Karataş, Sarra Chouıekh ve Mustafa Güldiken hakkında "Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde İthalatı Yapmak" suçundan 90 yıldan 135 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Şüpheliler önümüzdeki günlerde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak. (DHA)

Gündem