Uzman doktor uyardı: Zehirli mantar ilk bakışta anlaşılmaz

Uzman doktor uyardı: Zehirli mantar ilk bakışta anlaşılmaz
Son günlerde ormanlarda yetişen mantarları toplayarak yedikten sonra çok sayıda kişi zehirlenirken, hayatını kaybedenler de oldu. Uzmanlar, doğadan toplanan mantarların yenmemesini istedi.

Gastroenteroloji ve hepatoloji uzmanı Doç. Dr. Fuat Ekiz, doğada yaklaşık 5 bin mantar türünün bulunduğunu, bunun 100'ünün de zehirli olduğunu ifade etti.

Doktor, 'amantia phalloides' grubu mantarın ölümle sonuçlanabilecek şekilde zehirlediğini belirterek mantar yemenin ardından 1-2 saat içinde görülen karın ağrısı, bulantı ve kusmanın zehirlenme belirtisi olduğunu ifade etti.

Doçent şöyle devam etti: "Hastanın beslenip beslenmediğini tespit etmemiz lazım. Bu dönemde atlamamamız gereken şey şu ki; bunun birkaç gün sonra karaciğer yetmezliğine gidebileceği. Yaklaşık alımdan 4 gün sonra hastalarda karaciğer veya böbrek yetmezliği başlayabiliyor. Bu şekilde mantar entoksikasyonu bulunan hastalarda kısa sürede hastaneye yatırıp, uygun serum tedavilerini verdikten sonra; 4'üncü günden itibaren karaciğer nakli ünitesi olan yerlere yönlendirme tarafındayız

'MANTAR ZEHİRLENMELERİ ÖLÜMCÜL OLABİLİR'

İlla mantar tüketilecekse; kültür mantarları dediğimiz doğada yetişen değil, kültür ortamlarında yetişen mantarları tercih etmekte fayda var. Özellikle halkımıza bir kez daha uyarıda bulunmak istiyorum; mantar zehirlenmeleri ölümcül olabilir. Bilimsel açıdan hangi mantarın zehirli olup olmadığını ilk bakışta anlamanın yöntemi yok. Bu 'amantia phalloides' dediğimiz mantarlar, her zaman bildikleri mantarlara benzeyebilir. Bunu ayırt etmek çok zor. Burada çok dikkat etmek lazım. Bir bilim adamı olarak 'Doğadaki mantarları yiyin' deme şansım yok. Bizim tavsiyemiz; bu 100 türden bir tanesi size denk gelirse, maalesef hayatınızı kaybedebilirsiniz." (DHA)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Sağlık