Uzmanı bir riskli bölgeyi daha açıkladı: Van Gölü'nün doğusu 5 yıl içerisinde deprem üretecek

Uzmanı bir riskli bölgeyi daha açıkladı: Van Gölü'nün doğusu 5 yıl içerisinde deprem üretecek
Doç. Dr. Hamdi Alkan, çalışmalarına göre Van Gölü'nün doğusunda 5 yıl içerisinde deprem üretecek fay zonları olduğunu söyledi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkımlara ve ölümlere yol açan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremleri değerlendirdi.

Doç. Dr. Alkan, ilk depremden sonra artçılar devam ederken, ikinci büyük depremin meydana gelmesinin kendilerini şaşırttığını söyledi.

Depremlerin çok geniş bir alanı etkilediğini belirten Doç. Dr. Alkan, "İlk ana şoktan sonra ikinci ana şokla birlikte yaklaşık 500 civarında artçı şok aktivitesi var. Bu aktivite devam edecek. Büyük artçı şoklar meydana gelecek. Ülke olarak çok zor bir dönemden geçiyoruz. Burada önemli olan bu depremlerin, yani birbirinden bağımsız depremlerin oluş zamanları. Bölge için zaten bir deprem riski beklentisi vardı. Fakat ikinci depremin bu kadar kısa sürede ve bu kadar yakın bir lokasyonda meydana gelmesi açıkçası bizi de çok şaşırttı. Demek ki inanılmaz bir stres birikimi var bölgede" dedi.

"Doğru zemine doğru yapı"

Çok sayıda binanın yıkılmasına da değinen Doç. Dr. Alkan, "Doğru zemine doğru yapıyı yapmadığımız sürece bu manzaralarla karşılaşıyoruz. Bizim ısrarla yapmadığımız ama yapmak zorunda olduğumuz olay doğru zemine doğru yapıyı inşa etmektir" diye konuştu.

Son depremlerin ülkenin farklı bölgelerini etkileyip etkilemeyeceğini sorulan Doç. Dr. Alkan, "Van deprem bölgesidir. Bu olan depremin artçıları sadece Doğu Anadolu fay zonu ile alakalı. Tektonik olarak bir alakası yok. Fakat Van ve çevresi olarak biz her zaman risk altındayız" diye konuştu.

Van Gölü'nün doğusu riskli

Bölgeyle ilgili yaptıkları ve yeni tamamladıkları bir çalışmayı anlatan Doç. Dr. Alkan, "Gümüşhane Üniversitesi'nden Prof. Dr. Serkan Öztürk ile yapmış olduğumuz bir çalışma var. Bu çalışmaya göre Van Gölü'nün doğusu bizim gelecek 5 yıl içerisinde batısına göre daha deprem üretecek bölgemiz. Bunlar, Erciş, Muradiye, Van merkezin doğusu, Tuşba'nın bir kısmı, Özalp, hatta Hoy'a doğru da gidebilirsiniz. Bunun dışında yine Doç. Dr. İsmail Akkaya ile birlikte Çaldıran fay zonu için yapılmış deprem tehlike analizi çalışması var. Çaldıran fay zonunda kuzey batıya doğru enerji transferi var. Riskin daha yüksek olduğu bölgenin orası olduğu net bir şekilde görülüyor" dedi. (DHA)

Gündem