Uzmanlar Malatya depremini değerlendirdi: Artçılar en az 15 gün sürer

Uzmanlar Malatya depremini değerlendirdi: Artçılar en az 15 gün sürer
Malatya'da gerçekleşen 5.3 büyüklüğündeki depremi değerlendiren, Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, artçıların süreceğini ifade ederken, Prof. Dr. Okan Tüysüz ise daha önce bölgeyle ilgili uyarılarda bulunduklarını ifade etti.

Malatya'da 16:04'te gerçekleşen 5.3'lük depreme ilişkin uzmanlar görüşlerini bir bir bildiriyor.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depreme ilişkin "Malatya'da M5,3'lük deprem Pütürge kolunun kırılmayan parçasında oldu. Şimdilik daha büyüğü olmayabilir. Artçılar sürecek" değerlendirmesinde bulundu.

12.png

Sosyal medya paylaşımı sonrası, Halk TV'de yayına çıkan Yer Bilimci Prof. Dr. Ercan konuşmasında şunları ifade etti:

"Şimdi ben deprem bölgesinden yeni geldim. Dün Elazığ’daydım. “Doğu Anadolu kırığının davranışı” diye paneldeydim. “Malatya’da kırılmayan bir kolunda deprem bekliyorum” dedim. Daha 12 saat bile olmadı. 6.5 da olabilirdi. daha büyük de gelebilirdi. 2020’de Sivrice depreminde buranın kuzey doğusu kırılmıştı ama güney batısı kırılmamıştı. O kırığın boyutu 7-8 km olması gerek. Bugünkü deprem ne küçük ne de büyük. Malatya’da Elazığ’da güçlü olarak duyulmuştur."

"Doğu Anadolu Kırığının davranışı şöyle. Maraş bölümünün güneyinde gerilme hızı düşük. Buralarda çok sık deprem olmaz. Ama Maraş- Bingöl arası gerilme hızı yüksek. Kuzeye yaklaştıkça artıyor. En çok arttığı yer de Bingöl Karlıova. Dün uyardığım gibi, Palu- Bingöl arası Gökdere kolu konusunda uyarmıştım bu depremin büyüklüğü 5.9 ile 7 arasında olabilir.

Hiçbir yerde deprem olmasa da, Bingöl Karlıova’da mutlaka olur. Artçı depremler de en az on gün sürer."

'Bölgeye referans vermiştik'

Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, Kahramanmaraş depremleri sonrasında bölgede bir sarsıntı beklediklerini vurgulayarak, "Şiro Çayı Başmezra-Sahilköy civarında 5.5 büyüklüğünde deprem oldu. Buraya aylar önce bilimsel bir yayına referans vererek dikkat çekmiştik. 2020 Elazığ ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin kırdığı faylar arasında kalan bir parça var, o kırılmış olmalı" açıklamasında bulundu. (Kısa Dalga)

2-001.png

Gündem