İklim uzmanları uyardı: Avrupa'da bu yaz ani yangın riski çok yüksek

İklim uzmanları uyardı: Avrupa'da bu yaz ani yangın riski çok yüksek
AP ajansı, Avrupa'da daha sık görülen orman yangınlarını iklim ve çevre uzmanlarına sordu. Ortak kanaat, normalden erken başlayan sıcak hava dalgaları nedeniyle bu yaz kıtada daha fazla yangın yaşanacağı yönünde.

Türkiye Marmaris'teki yangının çıkış nedenini tespit etmek için soruşturma başlatırken, uzmanlar Avrupa'nın küresel ısınma nedeniyle bu yaz çok daha fazla yangına sahne olacağı konusunda uyarıda bulundu. AP ajansının görüştüğü bir dizi uzman, bu yaz Avrupa için karanlık bir tablo çizdi.

Hollanda'daki Wageningen Üniversitesi'nden çevre bilimi profesörü Cathelijne Stoof, Avrupa kıtasının büyük kısmında kuraklık yaşandığına dikkat çekti. Stoof, "Avrupa çapında yangın olasılığı çok zorlayıcı" dedi.

Avrupa'yı geçtiğimiz etkisi altına alan sıcak hava dalgası, Almanya'nın kuzeyine kadar uzanan bir bölgede etkili olmuştu. İspanya'da birçok kentte normalde ağustos ayında görülen 40 derece üzeri sıcaklıklar kaydedilirken, binlerce hektar ormanlık alan kül olmuştu. Portekiz'de son 90 yılın en sıcak Mayıs ayı görülmüş, Fransa'da da tarihi sıcaklıklar kaydedilmişti.

'SICAK HAVA DALGALARI ARTIK DAHA ERKEN BAŞLIYOR'

Dünya Meteoroloji Örgütü ise bu gelişmeler üzerine, "İklim değişikliğinin bir sonucu olarak sıcak hava dalgaları daha erken başlıyor, daha sık ve ağır hale geliyor" açıklaması yapmıştı. Açıklamada, "Bugün tanıklık ettiğimiz şey, geleceğin fragmanı" denilmişti.

'GELECEKTE DAHA SIKLAŞACAK'

AP ajansına konuşan bilim insanları ise Avrupa'da aniden çıkan yangınların da artık sadece daha sıcak olan güney ülkeleri için bir sorun olarak kalmayacağını belirtti. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nde (OECD) iklim değişikliğine uyum konusunda uzman olan Catherine Gamper, "Bilim insanlarının bize uyarıda bulunduğu şey şu ki, yangınlar açıkça kuzeye, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerin yanı sıra İskandinav ülkelerine kayacak. Gelecekte bu tür yangınların daha sık çıkmasını bekleyebiliriz" dedi.

'2022, 2021'DEN KÖTÜ OLABİLİR'

OECD'den bir diğer uzman Marta Arbinolo "Yangınları öngörmek çok zor" diyerek şöyle devam etti: "Hava durumu tahminlerinden, 2022 yazının özellikle sıcak ve kuru olacağını, belki de 2020 veya Avrupa'nın en kuru ve sıcak yazı olan 2021'den bile daha kötü olacağını biliyoruz. Avrupa çapında aniden çıkan yangın riskinin çok yüksek olmasını bekleyebiliriz."

'YÜZYILIN SONUNDA YANACAK BİR ŞEY KALMAYACAK' İDDİASI

İspanya'nın geçtiğimiz haftaki sıcak hava dalgası sırasında yangınlara sahne olan Katalonya bölgesinde bulunan Lleida Üniversitesi'nde orman mühendisi olan Victor Resco de Dios da, "Yangın sezonu mefhumu şu anda anlamını yitiriyor. Yıl boyunca yangın sezonundayız. İklim değişikliğiyle gördüğümüz ana değişimlerden biri, yangın sezonlarının uzaması" dedi.

Resco, İspanya için karanlık bir tablo çizerek, "Şu an yangınlardan etkilenen bölgeler muhtemelen yüzyılın sonuna kadar başka yangına sahne olmayacak? Neden? Çünkü çok az orman kalacak. Yanacak bir şey kalmayacak" diye konuştu.

AB HANGİ HAZIRLIKLARI YAPIYOR?

AP'nin haberinde, hükümetlerin detaylı planlama yapmasına, erken uyarı sistemleri ve tahmin modelleri geliştirmesine rağmen, yangın hazırlığının çok zorlu bir süreç olduğuna da dikkat çekildi. Ajansı, Avrupa Birliği'nin (AB) bu yaz ortak yangın söndürme ve helikopter havuzunu genişlettiğini ve birlik dışındaki ülkelerle işbirliği planladığını hatırlattı. Komşu Yunanistan'ın ise bu yaz yangınları hafifletici kimyasallar kullanmaya başlayacağı, AB'nin de Yunanistan'a yaz boyunca kalacak 200 itfaiyeci göndereceği belirtildi. (Kısa Dalga)

Dünya