Uzmanlar uyardı: Telefonunuzu şarj ederken verilerinizi çaldırmayın

Uzmanlar uyardı: Telefonunuzu şarj ederken verilerinizi çaldırmayın
İnsanların toplu olarak bulunduğu alanlarda cep telefonlarının USB'yle şarj edilmesine olanak sağlayan cihazlarda veri hırsızlığı yaşanabileceği bildirildi.

Cep telefonlarını dışarıda USB girişli şarj istasyonlarıyla şarj etmek, veriler için risk taşıyor. Geçen haftalarda FBI da toplu kullanıma açık tüm USB portlarına dikkat çekti.

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilgin Metin, metrobüs, otobüs, kafe, AVM, havalimanı ve otogarlar gibi toplu alanlardaki şarj istasyonları için uyardı.

Prof. Dr. Bilgin Metin, telefonlara casus yazılım yüklenme riski olduğunu belirtti.

Profesör şunları kaydetti: "Burada çok uyanık olmalıyız. Bizi bekleyen tehlikeler var. Birçok şarj istasyonunun içerisi eğer halka açık ortamlardaysa içerisine çeşitli donanımsal veriler yerleştiriliyor. Siz telefonunuzu buraya taktığınız zaman telefonunuzun içerisindeki verilere erişilebiliyor. Çeşitli casus yazılımlar yerleştirilebilir. Bunlar siz telefonunuzla nereye gitseniz sizi takip edebilir. Size gelecek mesajları okuyabilir. Dolayısıyla tüm özel hayatınız tehlike altına gidebilir."

Prof. Dr. Metin, şarj etmek zorunda kalınan durumlarda telefonun kapatılmasını önerdi.

'Buradan veri alıp gidecek kimse yok'

Özel bir şirket tarafından dükkan önlerine yerleştirilen şarj istasyonundan sorumlu Paşa Çetin ise şunları söyledi: “Bu powerbank'le çalışıyor. Biz buna elektrik veriyoruz. Normalde telefonu elektrikle nasıl şarj ediyorsanız o şekilde şarj yapıyor. Veri çalınması gibi bir durum hiç başımıza gelmedi. Şikayet de almadık. Buradan veri alıp gidecek kimse yok. Kabloya telefonunu takıyorsun ve şarj oluyor, içinde verileri çalabilecek başka bir cihaz yok. Powerbank'ten nasıl faydalanabiliyorsanız bunlar da aynısı, başka bir şey yok." (DHA)

Yaşam