Uzmanlar uyardı: Gerçek vaka sayası 350 - 400 bin arasında, 10 Nisan'da tablo daha vahim olacak

Uzmanlar uyardı:  Gerçek vaka sayası 350 - 400 bin arasında, 10 Nisan'da tablo daha vahim olacak
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İsmail Balık: “Ülke genelindeki vaka sayısının 350-400 bin arasında olduğunu tahmin ediyoruz. Varyant virüs yüzde 80 daha bulaşıcı bir özellik sergiliyor. Son bir haftalık tablonun yoğun bakım ve ölümlere etkisi ise 10 gün sonra tam olarak ortaya çıkacak. 10 Nisan’da, bugünden çok daha kötü bir tablo göreceğiz.”

Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı 3 Nisan tarihli koronavirüs tablosuna göre vaka sayısı 44 bin oldu. Tablodaki sayılar her gün katlanarak artıyor. Milliyet gazetesinde yer alan habere göre uzmanlar tabloyu şöyle yorumluyor:

İstanbul Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Tamur:  “Ülke genelinde tespit edilebilen vaka sayısı 40 bine ulaştı ancak asemptomatik ve tespit edilemeyen hastaları da hesaba kattığınızda bu rakamın 300-350 bin arasında olduğunu tahmin ediyoruz. İstatiksel olarak bir Covid-19 vakası yakaladığınızda 8-10 arasında vaka kaçmış olur. Bunu nedeni asemptomatik kişilerin hastalığı hayata geçirmesidir. Bu kişiler hasta olduklarını bilmezler ve test yaptırmaya gitmezler. Ancak taşıyıcı olduklarından virüs yayılmaya devam eder. Şu an için test poztif oranı yüzde 16-17’yi geçmiş durumda. Bir aile hekimine 17-18 pozitif vaka oranı söz konusu. 5 bin aile hekimi olduğunu düşünürsek, sadece İstanbul’da tespit edilen vaka sayısı 9 bin diyebiliriz. En büyük sorun temaslıların testi pozitif çıkanlar tarafından saklanıyor olması. Filyasyonda da sıkıntılı bir dönemdeyiz. 40 bin vaka, 30 bin hane demektir. 30 bin haneyi sorgulamak kolay değil."

"10 Nisan'da daha kötü bir tablo göreceğiz"

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İsmail Balık: “Ülke genelindeki vaka sayısının 350-400 bin arasında olduğunu tahmin ediyoruz. Varyant virüs yüzde 80 daha bulaşıcı bir özellik sergiliyor. Üçüncü dalganın zirve noktanda vaka tespit edilen vaka sayılarının 50-55 bin bandında olması muhtemel. Ülke olarak pandeminin en büyük vaka krizini yaşıyoruz. Şu anki yoğun bakım ve ölüm tablosu 20 binli vakaların yansıması. Son bir haftalık tablonun yoğun bakım ve ölümlere etkisi ise 10 gün sonra tam olarak ortaya çıkacak. 10 Nisan’da, bugünden çok daha kötü bir tablo göreceğiz.”

"Tarama testleri artmalı"

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: “Mevcut vaka tablosunu ne yazık ki 10 katı fazla düşünmemiz gerekiyor. Bu durum asemptomatik hastaların durumundan kaynaklı. Aktif vaka sayısının 300 bine yakın olduğu açıklandı. Toplam vaka sayısı için de ‘Bir yakalanan 10 kaçan’ kuralını hesaba katarsak, virüsü vücudunda taşıyan ve etrafa bulaştırma potansiyeli olanların milyon bandında olduğunu anlarız. Tarama testlerinin ciddi olarak artırılması gerekiyor. Mevcut tablonun ağır vaka ve ölüm sayılarına etkisini 10 gün sonra göreceğiz. Ne yazık ki ölüm oranları ve yoğun bakımlarda 10 gün sonra daha yüksek rakamları görmek kaçınılmaz.”


"Tespit edilenin 8 - 9 katı"

Cavit Işık Yavuz (Halk sağlığı uzmanı):
 “En büyük sorunumuz detaylı verilerin açıklanmıyor olması. Pandeminin literatür rakamı 8.9 kattır. Yani bir tespite karşı 8.9 kişi tespitten kaçmış sayılır. Tespit edilen vaka sayısının sekiz katı kadar Kovid-19 bulaşan vatandaş olduğunu düşünüyoruz. Mutant virüsün yayılım ve bulaşma hızını da hesaba katarsak tablo sanıldığından daha kötü. Vatandaşlarımızın çok dikkatli hareket ederek mümkün olmadıkça kalabalık ortamlarda bulunmamaları gerekir.”

Aile içindeki temaslılar saklanıyor

Kazım Doğan (TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı):
 “Test pozitif oranı yüzde 20 sınırına dayanmış durumda. Mevcut tespit edilenlerin dışında 7-8 kat daha fazla vaka olduğunun bilinmesi gerekir. Test sonucu negatif olup klinik bulgusunda Kovid-19 saptanan kişiler Kovid-19 vakası olarak kayıtlara geçmiyor. Maalesef vatandaşlar geçim derdinden dolayı aile içindeki temaslı kişileri saklamaya başladı. Toplumsal bağışıklık için 130 milyon doz aşının 4 ay içinde yapılması gerekiyordu. 15 Ocak’tan bu yana birinci doz 9 milyon, ikinci doz 6 milyon olmak üzere, aşılanan vatandaş sayısı 15-16 milyon civarında.”

Sağlık