Uzmanlar yorumladı: Seçimden sonra dolar ne olur?

Uzmanlar yorumladı: Seçimden sonra dolar ne olur?
Uzmanlar, seçimden sonra dolar kurunun yarattığı baskının sonbaharda hissedilebileceğini, doları tutmanın tek yolun mevduat faizlerini artırmak olduğunu kaydetti.

Dolar dün tarihi seviyeye gelerek 20 liranın üzerine çıkarken, bir süredir Zaten Kapalıçarşı ve bankalar arası piyasada, satışta 21 liranın üstündeydi.

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'a konuşan Dr. Murat Kubilay, “Zaten dolar serbest piyasada uzun zamandır 21 liradan satılıyor. 20 liradan dolar alabilen yok ki” dedi.

Kubilay, Türkiye’de dolar kurunun döviz talebinden ziyade yüksek cari açıktan dolayı arttığını belirterek “Bu sebeple 21 lirada kalması da mümkün değil. Haftaya eğer bir sermaye kısıtlaması olmazsa döviz kurunda hızlı bir artış göreceğiz” diye konuştu.

Acı reçete sonbaharda

Ayrıca taksitli nakit avansa erişim gibi kısıtlamaların seçim sonrası mutlaka olacağını ifade eden Kubilay, Türkiye’nin yaz sonuna kadar çok hissetmese de bu politikaların bedelini sonbaharda acı bir şekilde ödeyeceğini söyledi.

Prof. Dr. Cem Başlevent ise Körfez’den 'depo edilen' paraların ve Rusya yardımlarının da işe yaramadığını savunarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kazanması ihtimalinde doları tutmak için izlenebilecek tek yolun TL mevduat faizlerinin daha da yükselmesi olduğunu belirtti.

Başlevent sözlerini şöyle sürdürdü: “Doların baskılanarak tutulmayacağını milyar dolarlar yakarak öğrendiler. Artık TL mevduat faizlerini serbest bırakarak düşük faiz söyleminden üstü kapalı bir şekilde vazgeçeceklerini düşünüyorum.” (Kısa Dalga)

Ekonomi