Uzmanları değerlendirdi: Fahiş kira artışı nasıl durdurulacak? Boş konutlar işe yarar mı?

Uzmanları değerlendirdi: Fahiş kira artışı nasıl durdurulacak? Boş konutlar işe yarar mı?
Fahiş kira artışı konusunda vatandaşa nefes aldıracağı öne sürülen önerilerden biri boş konutların değerlendirilmesi.

Hayat pahalılığı altında ezilen vatandaşlar, üstüne fahiş kira artışlarıyla boğuşuyor. İktidarın kirada yüzde 25 zam sınırlaması işe yaramazken, kiracılar ile ev sahipleri sık sık karşı karşıya geliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yaklaşık 450 bin ile 750 bin boş konut bulunduğunu belirterek, bu konutların değerlendirilmesi gerektiğini söylemişti.

Yapılan hesaplama ve açıklamalara göre, Ankara’daki boş konut sayısının ise yaklaşık 1 milyon 300 bin olduğu iddia ediliyor. İzmir’de ise hane büyüklüğü ortalama 3 kişi olarak hesaplandığında TÜİK verilerine göre 6 milyon 372 bin kişiye yetecek konut olduğu, 1 milyon 977 bin kişiye yetecek fazladan konut bulunduğu tahmin ediliyor.

Peki, boş konutların değerlendirilmesi kira fiyatlarında düşüşe yol açar mı?

Haber Global’dan Mert İnan’a konuşan uzmanlar, boş konutların piyasaya kazandırılmasının fahiş fiyatları aşağı çekeceğini belirtti.

Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, şöyle konuştu: “Boş denilen binaların kime ait olduğu, kapasitesi ve vasfı bilinmiyor. Tespiti yapılmış, doğruluğu teyit edilmiş net rakamlar yok ancak söylendiği gibiyse, boş konutların piyasaya kazandırılması fahiş fiyatları aşağı çeker.”

Yaşanan konut ve fahiş fiyat artışının asıl sebebinin pandemi döneminden itibaren inşaat sektöründeki durgunluk olduğunu söyleyen Aşa, “Kiralık daire sorunu sadece yabancıların sayısındaki artışla açıklanamaz. Pandemiden sonra kentsel dönüşüm kapsamında 15 bin konut yıkıldı. Ancak 300 bine yakın hane halkının talebini karşılayacak stok konut olmaması fiyatları katladı” diye konuştu.

“Arz-talep dengesinde oluşan sorunu asgari seviyeye indirir”

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan da boş konut olarak telaffuz edilen dairelerin doğru ölçümlenmesi gerektiğini belirterek, talep sayısını bilmeden mevcut konutların boş olduğunu söylemenin doğru olmayacağını dile getirdi.

Akdoğan, “Doğrulanmış veri olmadan konuşmak çok sağlıklı olmaz ancak boş konutların piyasada değerlendirilmesi, arz-talep dengesinde oluşan sorunu asgari seviyeye indirerek fiyatların düşmesine olumlu katkı yapar” dedi.

İstanbul, Ankara, İzmir’de 50’şer bin dairenin bile kiralık olarak pazarlanmasının vatandaşların rahat nefes almasını sağlayacağını ifade eden Akdoğan, şunları söyledi:

“Özellikle İstanbul’da bir dairenin bile kiralık olarak pazarlanması vatandaşın lehine. Binlerce konutun kiralık olarak pazarlanması durumunda fiyatların yükselmesi yavaşlar, emlak piyasasına denge ve rahatlama gelir. Ancak sözü edilen boş konutların birçoğu gurbetçi vatandaşlarımıza, yazlıkçılara veya yatırım amaçlı daire alıp kiraya vermeyen vatandaşlarımıza ait…”

“Gurbetçilerin durumu atlanıyor”

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özalmacıklı ise "Sahada sözü edilen boş konut gibi bir durum görmüyoruz" derken, yazlıkçılar, belli dönemlerde ülkeye giriş-çıkış yapan yabancılar ile gurbetçilerin durumunun atlandığını kaydetti. (Kısa Dalga)

Gündem