Uzmanlar "hatırlatma dozunu" açıkladı: "Üç ayda bir aşı olacağımız anlamına gelmiyor, Omikron'a özel bir durum"

Uzmanlar "hatırlatma dozunu" açıkladı: "Üç ayda bir aşı olacağımız anlamına gelmiyor,  Omikron'a özel bir durum"
Bilim Kurulu’nun aldığı, “Aşılanma süreleri üç ayı geçenler, hatırlatma dozu yaptırabilirler” kararını değerlendiren uzmanlar, “Bu karar her üç ayda bir aşı olacağımız anlamına gelmiyor. Bu sadece Omikron varyantına özel bir durum” dedi...

Koronavirüs aşısında hatırlatma dozu için süre 3 aya indi.  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,, "Daha önce ister inaktif ister mRNA aşısı ile aşılanmış olsun tüm vatandaşlarımız, belirlenmiş aşı takviminin üzerinden 3 aydan uzun süre geçmişse diledikleri aşı türü ile hatırlatma dozu aşısı olabileceklerdir" açıklamasını yapmıştı.

"ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ"

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'e konuşan 
Prof. Dr. İftihar Köksal, "Hatırlatma dozunun üç aya çekilmiş olması Omikron varyantına özel bir durum. Bu ‘üç ayda bir Aşı olacağız’ anlamına gelmiyor. Aşılanmak bulaştırıcılığı engellemese de hastalıktan koruyor. Hastalanma hızını azaltmak için alınmış bir karar" dedi.

Prof. Dr. Köksal şunları söyledi: "Normalde aşılar arası süre 6 ay. COVID-19’da önümüzü tam göremiyoruz. Şimdiye kadar bilgiler hastalığın hafif belirtilerle geçirildiğini gösteriyor. Bu umut verici ancak İngiltere’de birkaç ölüm vakası bildirilince hatırlatma dozu süresi öne çekildi.  Delta varyantından ve Delta Plus’tan daha hafif seyrediyor. Aralık ayında enfekte olanların hemen hepsinin aşılarını temmuz ve ağustos ayında yaptırdığını görüyoruz. 5. aydan sonra aşıların koruyuculuğu azalıyor. Bu nedenle hatırlatma dozu çok önemli."

2 DOZ YÜZDE 70 KORUYOR

Prof. Dr. Zafer Kurugöl ise "Yapılan iki çalışmada BioNTech aşısının Omikron’un neden olduğu hastane yatışlarına karşı koruma oranı yüzde 70 gibi. Ama bu oran Delta için yüzde 90’dı. Delta’ya karşı iki doz aşılı kişi enfeksiyona karşı yüzde 90 oranında korunurken, Omikron’da bu oran yüzde 33’lere kadar düşüyor" diye konuştu. 

ZARARI YOK

Prof. Dr. Nurettin Yiyit de şu görüşleri aktardı: "Pek çok ülke incelendi ve heterojen aşılanmanın yani farklı aşılarla devam etmenin ciddi antikor oluşturduğu görüldü. Vatandaşlar istedikleri aşı ile aşılanabilirler. Omikron varyantı çok hızlı yayılıyor. Vakalar artacaksa hazırlıksız yakalanmamak için aşılanmada üç ayın önünü açmış olduk. Bu, Omikron’a özel bir uygulama. Önümüzdeki dönemde aşılanmaların ne süreyle olacağına bakacağız. Antikor sayısı düşmeden aşılanmak daha önemli. Bu nedenle herkesin içi rahat olsun. Üç ay sonra hatırlatma dozu yaptırmak sağlımıza zararlı değil, aksine aşılanmak bu dönemde çok önemli. Hatırlatma dozu şu an 18 yaş üstü için açıldı."

HABERİN TAMAMI

Sağlık