Van'da avukatlarla doktorların 'şiddet' tartışması

Van'da avukatlarla doktorların 'şiddet' tartışması
Sağlıkta şiddet iddiası Van'da ilginç bir hal aldı. Van Tabip Odası, hekimin saldırıya uğradığını açıklayarak "Şiddete son" derken, Van Barosu da hekimin avukatı darp ettiğini savunarak "Sağlıkçıların şiddetine de hayır" açıklaması yaptı.

'Sağlıkta şiddet' gündemin ilk sıralarında yer alırken Van'da ilginç bir tartışma yaşanıyor.

Van Tabip Odası, Twitter hesabından bir fotoğraf paylaşarak, şöyle bir açıklama yaptı: "Sağlıkta şiddet her yerde Beyaz kod bu sefer gece vakti serviste bir müvekkili yatan ve müvekkilinin neden tedavi edilmediğini söyleyen bir avukat için verildi Artık hasta tedavilerinin nasıl olması gerektiğinede karışılmaya başlandı."

Tabip Odası, bu açıklamaya doktorun kolundaki çiziğin yer aldığı fotoğrafı da ekledi.

ekran-resmi-2022-08-30-13-34-48.png

BARO: MÜLTECİ ÇOCUĞA BAKMADILAR

Van Barosu ise olayla asıl darp edilenin avukat olduğunu belirten bir açıklama yaptı. Baronun olayların detaylarına da yer verdiği açıklamasına göre olay, 28 Ağustos'ta yaşandı.

Açıklamaya göre Saray ilçesi sınırlarında, içinde mültecilerin bulunduğu bir araç silahla tarandı. 16 yaşındaki bir Afgan bacağına iki kurşunun isabet etmesiyle yaralandı ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesinde yatırıldı. Açıklama şöyle denildi:

"CMK görevlendirme kapsamında meslektaşımız Ahmet Kaçmaz sistem üzerinden atanmıştır. 28.08.2022 günü şahsın durumunun ağır olduğunun meslektaşımıza bildirilmesi üzerine meslektaşımız tekrar hastanın bulunduğu hastaneye gitmiş, hala ameliyatın yapılmaması üzerine hasta ile ilgilenen doktor ile görüşmek istemiş, doktorun hasta hakkında yeterince bilgi vermemesi ve ameliyat için “zamanımız yok, işimizi senden mi öğreneceğiz” demesi üzerine meslektaşımız, müvekkilinin haklarını korumak isterken en ufak sözlü bir söylemde bulunmamasına rağmen iki ayrı doktorun fiziki ve sözlü saldırılarına maruz kalmıştır.

ekran-resmi-2022-08-30-13-35-15.png

Olayın hemen akabinde darp raporu alan meslektaşımız, ilgili şahıslar hakkında şikayetçi olmuştur. Yaşanan bu çirkin saldırıyı kınıyor, meslektaşımıza geçmiş olsun dileklerimizle birlikte acil şifalar diliyoruz.

Sağlıkta şiddete karşı yürütülen mücadelede en ön saflarda olan biz avukatların, sağlıkçıların şiddetine maruz kalmasını şiddetle kınıyoruz.

Yaşanan olay sonrası olayı sağlıkçıya yönelik şiddete evirmeye ve “kız, avukatın sevgilisi, avukat o yüzden böyle davranıyor” şeklindeki anlaşılmaz ve gerçeğe aykırı söylemleriyle olayı manipüle etmeye çalıştığı anlaşılan hekimlere avukatın kamu görevi nedeniyle hastanede olduğunu ve görevini yerine getirdiğini hatırlatmak isteriz.

Öte yandan ayağında iki kurşun olmasına rağmen 3 gün boyunca ameliyatı gerçekleştirilmeyen mülteci çocuk, yaşanan olay sonrasında, saldırıyı gerçekleştiren doktorların kişisel hırsları neticesinde ulusal ve uluslararası mevzuatın belirlediği hasta haklarına aykırı bir şekilde başka bir hastaneye sevk edilmişlerdir.

Şiddet mağduru sağlıkçıların şiddet illetine başvurmuş olması, bizleri ayrıca derinden yaralamış olmakla, sağlıkta şiddete hayır dediğimiz gibi sağlıkçıların da şiddetine hayır diyoruz."

Van Barosu'na kayıtlı Avukat Ahmet Kaçmaz'a destek için toplandı. 'Sağlıkçıların şiddetine de hayır' dövizi açan avukatlar, fiziki ve sözlü saldırıda bulunan iki doktor hakkında davacı oldu.

TABİB ODASI'NDAN YENİ AÇIKLAMA

Van Tabip Odası yeni bir açıklama daha yaparak olayın takipçisi olacaklarını duyurdu. Açıklamada özetle şöyle denildi:

"Aslında birçok toplumsal olayda beraber çalıştığımız Van Barosu bu olayın
detaylarının anlaşılmasına fırsat vermeden, görevleri kapsamında olmadığı halde
tibbi tespitlerde de bulunarak apar topar basın açıklaması yapma yolunu tercih
etmiştir.

Aynı zamanda şiddetin en büyük mağdurlarından olan sağlık emekçilerini
hedef gösterecek şekilde sosyal medya paylaşımları yapmıştır. İlimizde birçok
çalışmayı ortaklaşa yaptığımız, sağlıkta ve hukuk camiasında yaşanan şiddet
olaylarına ortak tepki geliştirdiğimiz Van Barosunun bu olaydaki tutumunu,
uyguladığı bu yöntemi doğru bulmadığımızı, eleştirdiğimizi ifade etmek istiyoruz.

Hastanın tedavisinin verilmediği şeklinde asılsız iddialarda
bulunulmasından dolayı ilgili anabilim dalından hastaya ait tedavi sürecine dair
bilgilendirmenin kamuoyuna yapılması tabip odamızca talep edilmiştir."

Gündem