Van'da bir garip '1 milyon dolar' operasyonu

Van'da bir garip '1 milyon dolar' operasyonu
Van'ın Gürpınar ilçesinde iki kişi, üzerlerinde 'ABD Merkez Bankası tarafından koleksiyon amacıyla bastırılan bir adet 1 milyon dolarlık banknot ele geçirilmesi' gerekçesiyle gözaltına alındı. Ancak ABD Merkez Bankası (Fed) tarihinde hiçbir zaman 1 milyon dolarlık banknot basmadı.

Van'ın Gürpınar ilçesinde durdurulan takside arama yapan jandarmanın, müşterilerden birinin üzerinde bir adet 1 milyon dolarlık banknot ele geçirdiği belirtildi. DHA'nın servis ettiği haberde, paranın 'ABD merkez bankası tarafından koleksiyon amacıyla bastırıldığı' ve iki şüphelinin gözaltına alındığı aktarıldı.

'VAN MERKEZ BANKASI GERÇEK DEDİ'

Gözaltına alınan şüphelilerin jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildiği belirtilirken, haberde, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Van Şubesi’nde yapılan incelemede banknotun gerçek olduğunun tespit edildiği bildirildi" ifadeleri de yer aldı.

FED'İN BUGÜNE DEK BASTIĞI EN YÜKSEK BANKNOT 100 BİN DOLAR OLDU

Ancak ABD Merkez Bankası (Fed), bugüne dek hiçbir zaman 1 milyon dolarlık bir banknot basmadı. ABD'de bugüne dek basılan en yüksek banknot, 100 bin dolarlık 'Altın Sertifika' adı verilen paralardı. Aralık 1934-Ocak 1935 arasında basılan ve üzerlerinde ABD'nin Federal Rezerv Sistemi'nin kurucusu olarak eski başkan Woodrow Wilson'in fotoğrafı bulunan bu 100 bin dolarlık banknotlar da, hiçbir zaman halka dağıtılmadı. Sadece ABD merkez bankaları sistemindeki bankalar arası işlemlerde kullanıldı. ABD'de bugün 100 dolar hâlâ, dolaşımda olan en yüksek banknot.

'1 MİLYONLUK BANKNOT' ABD'DE YASAK DEĞİL

'1 milyon dolarlık' banknotlara gelince... ABD'de reklam ve tanıtım amacıyla, herhangi bir gerçeklik iddiası içermeyecek şekilde 1 milyon dolarlık 'banknot'ların basılmasına izin veriliyor. 'Sahte para' kategorisinde görülmeyen, görüntüsü ile gerçeklik iddiası taşımaması gereken ve parasal karşılığı bulunmayan bu banknotlar yasak değil.

İŞYERLERİ REKLAM AMAÇLI DAĞITIYOR

Birçok işyeri de, ilgi çekmek için 1 milyon dolarlık reklam banknotları bastırıyor. Libertaryen Parti de her yıl 15 Nisan'da, gelir vergisi karşıtlığına dikkat çekmek için 1 milyon dolarlık banknotlara benzeyen el ilanları dağıtıyor.

VAN'DAKİ BANKNOTUN BENZERİNİN 100 TANESİ 7.99 DOLARA SATILIYOR

Öte yandan, Van'da iki gözaltıyla sonuçlanan operasyonda bulunduğu belirtilen ve üzerinde New York'taki Özgürlük Anıtı'nın fotoğrafı bulunan '1 milyon dolarlık banknot'un benzerleri internette '100 adetlik paketler' halinde 7.99 dolar gibi fiyatlarla satılıyor. (Kısa Dalga)

Gündem