Van’da gözaltına alınan gazetecilerin dosyasına gizlilik kararı getirildi

Van’da gözaltına alınan gazetecilerin dosyasına gizlilik kararı getirildi
Van’da polis baskınlarıyla evlerinden gözaltına alınan gazeteciler Arif Aslan, Oktay Candemir ve Lokman Gezgin'in dosyalarına kısıtlılık kararı getirildi.

Van’da sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan gazeteci Arif Aslan, Oktay Candemir ve Lokman Gezgin’in dosyalarına kısıtlılık kararı getirildi.

Ankara Cumhuriyet Savcılığı kararı ile gözaltına alınan gazeteciler İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre gazetecilerle görüşen avukatları, dosya hakkında kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini söyledi.

Gazetecilerin neden gözaltına alındığına ilişkin de bilginin olmadığını aktaran avukatlar, soruşturma ile ilgili Çarşamba ya da Perşembe günü ancak net bir bilgiye ulaşma imkanlarının olduğunu ifade etti.

Gazetecilerle birlikte Van’da çok sayıda kişinin daha aynı dosya kapsamında gözaltına alındığı belirtilirken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Mali suçlar” iddiasıyla 56 ilde 147 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

"Gazetecilere dönük baskıların bir devamıdır”

Öte yandan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Van Bölge Temsilciliği, sabah saatlerinde kentte gözaltına alınan gazeteciler için yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istendi. "Gazetecilerin neden gözaltına alındığını bilmiyoruz. Kendileriyle görüşen avukatlarına da bu konuda bir bilgi verilmedi. Elbette bu durum bizim gazetecilerin neden gözaltına alındığına ilişkin tahminimizin önüne geçmez. Van’daki bu operasyon da gazetecilere dönük baskıların bir devamıdır” ifadeleri yer aldı.

"Seçimlerinin yaklaştığı bu süreçte..."

Kısa bir süre önce İzmir’de gözaltına alınan gazetecilerin durumu hatırlatılan açıklamada şunlar ifade edildi: "Geçtiğimiz günlerde İzmir’de olduğu gibi Van’daki gazeteci arkadaşlarımız da susturulmak istenmektedir. Bu tarz operasyonlarla gazeteciler korkutulmak, yıldırılmak isteniyor. Gerçekleri yazmalarının önüne geçilmek isteniyor. Yasakçı zihniyet her türlü argümanı kullanarak, toplumu baskılama uğraşı içerisinde. Hükümet, bu tarz yöntemlerle sonuç almak istemektedir. Mahalli idareler seçimlerinin yaklaştığı bu süreçte, iktidarın her türlü yol ve yöntemi deneyerek amacına ulaşmak istediği anlaşılmaktadır. Gazetecileri susturmak da bu yöntemler arasında yer almaktadır.”

Kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapılan açıklamada "Tekrar etmekte yarar var; gazetecileri bu tarz yönelimlerle susturamazsınız. Van’da gözaltına alınan 3 gazeteci suç işlememişlerdir. Bu nedenle derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. Ayrıca bu konuda tüm kamuoyuna da duyarlılık çağrısında bulunuyoruz” denildi. (Kısa Dalga)

Gündem