Varlık Fonu'nu İngiliz şirket denetleyecek

Varlık Fonu'nu İngiliz şirket denetleyecek
Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, aralarında kamu bankaları, Borsa İstanbul, PTT, Eti Maden, Türk Hava Yolları gibi sekiz farklı sektörden 20 şirketin bulunduğu fonun, önümüzdeki yıl İngiltere merkezli Pricewaterhouse Cooper tarafından denetleneceğini açıkladı. Muhalefet, Sayıştay devre dışı bırakılarak bağımsız denetim firmalarının denetim görevi verilmesini eleştirdi.
Birgün Gazetesi'nden Hüseyin Şimşek'in haberine göre, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun hazırladığı 2019 Yılı Türkiye Varlık Fonu Denetim Raporu’nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri, muhalefetin borçlanma eleştirileri eşliğinde tamamlandı. Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, milletvekillerine bir yıllık çalışmaları hakkında bilgi verdi, soruları yanıtladı. Sayıştay tarafından denetlenemeyen Varlık Fonu’nun aylar süren gecikmenin ardından TBMM’ye sunulan denetim raporları hakkında konuşan Genel Müdür Sönmez, önümüzdeki yıl İngiliz merkezli bir denetim şirketinin fonu denetleyeceğini açıkladı.

Mevcut raporlarda net ekonomik verilerin yer almadığı eleştirilerine değinen Sönmez, “Biz Varlık Fonu’nun Yönetimi ve Yönetim Kurulu olarak denetimin yapılmasını özellikle teşvik ediyoruz. Bu sene denetimi başka bir kurum yapacak. Pricewaterhouse Coopers yapacak” dedi.

CHP'li Aykut Erdoğdu, Varlık Fon uluslararası denetimine tepki gösterdi. Yüksek yargı kurumu Sayıştay’ın Varlık Fonu’nun bilgilerine erişemediğini  belirten Erdoğdu, “Daha önce de bağımsız denetim firmalarına bu denetimleri yaptırmak istediler ancak kamuoyuna açıklanmasa da şartlı görüşten ötesi verilemedi. Denetim yapılırsa ve bu bilgilere ulaşılabilirse bu bir ilk olacak. Esas olan Sayıştay’ın denetim yapması ama iktidar da buna müsaade etmiyor” dedi.

Varlık Fonu’nu denetleyecek yabancı şirket, Ziraat Bankası, HalkBank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, Botaş, Türkiye Petrolleri, THY, PTT ve Türksat gibi stratejik kurumların hesaplarına ve kurum işleyişlerine ulaşabilecek. İngiltere merkezli şirketin Türkiye'de 200 elemanı bulunuyor. 

Ekonomi