VDA uyardı: Çip sorunu çözülmezse otomobil üretimi yüzde 20 düşecek

VDA uyardı: Çip sorunu çözülmezse otomobil üretimi yüzde 20 düşecek
Çip krizi nedeniyle 2021’de küresel otomobil üretimi yüzde 9 düştü. Sorun devam ederse 2026’ya kadar otomobil üretimi yüzde 20'lere düşecek.

Alman otomobil üreticilerini temsil eden VDA, çip sorununa karşı önlem alınmadığı takdirde 2026’ya kadar dünya genelinde otomobil üretiminin yaklaşık yüzde 20 düşeceğini açıkladı.

VDA tarafından yayımlanan araştırmada, otomobillerde kullanılan çiplerin arzındaki daralma nedeniyle 2021’de küresel otomobil üretiminin yüzde 9 düştüğü belirtildi.

Diken’de yer alan habere göre, araştırmada sektörün daha fazla sayıda çip gerektiren elektrikli araçlara geçilmesi ve elektronik sürüş yardımı sistemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte otomobillerde kullanılan çiplere talebin 2030’a kadar üç katına çıkmasının beklendiği belirtildi.

Pandemiyle başlayan ve savaşlar nedeniyle devam eden tedarik zinciri sorunları otomobilde küresel çapta bulunurluk sorununu ortaya çıkarmıştı. Mevcut bulunurluk sorunun üstüne üretim de düşerse fiyatların daha da artacağı belirtiliyor. (Kısa Dalga)

Otomobil