Veli Ağbaba: Erdoğan'ı suçlamamak için Allah'ı suçluyorlar

Veli Ağbaba: Erdoğan'ı suçlamamak için Allah'ı suçluyorlar
Diyanet "Fiyatları tayin eden Allah'tır" diye fetva verdi. CHP'li Veli Ağbaba "Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetvasına bakınca gülmeden edemiyoruz. Herkesi suçladılar, şimdi Allah’ı da suçluyorlar. Bir dönem faiz sebep, enflasyon sonuçtu, şimdi “Allah sebep, fiyat artışı sonuç” oldu. Sırf Erdoğan’ı suçlamamak için Allah’ı suçluyorlar" diye tepki gösterdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini konulardaki en yüksek karar ve danışma organı olan Din İşleri Yüksek Kurulu, “Ticarette kâr haddi var mı” sorusuna "Fiyatları tayin eden Allah’tır" yanıtını verdi.

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre, “Ticarette kâr haddi var mı?” sorusu üzerine verilen fetvada, “İslam dininin, alım satım akitlerinde kesin bir kâr haddi koymadığı, bunu piyasa şartlarına bıraktığı” belirtildi. Ancak fetvada yer verilen bir hadis dikkat çekti. İlgili kısım ve hadis şöyle:

“Konuyla ilgili olarak Allah resulü, fiyatlar artmaya başladığında kendisinden bu duruma müdahale etmesi istendiğinde şöyle buyurmuştur, ‘Şüphe yok ki fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah’tır. Ben sizden herhangi birinin malına ve canına yapmış olduğum bir haksızlık sebebiyle o kimsenin hakkını benden ister olduğu halde, Rabbime kavuşmak istemem."

VELİ AĞBABA'DAN TEPKİ

Diyanet'in fetvasına sosyal medyada tepki yağarken CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyeti’ne yaptığı ziyarette şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye’de her şeyin çivisi çıktı. “Enflasyon yok hayat pahalılığı var” derler. Döviz kuru artar, döviz lobisi derler. Faiz artar, faiz lobisini suçlarlar. Üst akılı suçlarlar, hayali düşmanlar yaratıyorlar. En son Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetvasına bakınca gülmeden edemiyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fiyat artışlarının yaşandığı bu günlerde ne diyor: “Fiyatları tayin eden Allah’tır”. Allah size akıl versin. Herkesi suçladılar, şimdi Allah’ı da suçluyorlar. Bir dönem faiz sebep, enflasyon sonuçtu, şimdi “Allah sebep, fiyat artışı sonuç” oldu. Sırf Erdoğan’ı suçlamamak için Allah’ı suçluyorlar. İsveç, İsviçre, Almanya, Japonya, Güney Kore, herhalde Allah'ın sevgili kulu ki, onlarda enflasyon yüzde 10’u geçmiyor. Bir bizde yüzde 150’ye yakın(!) Herhalde Allah’ın en sevmediği 6. ülke biziz(!) ÖTV’yi, vergileri, maaşı, sizin bineceğiniz makam araçlarını da Allah mı belirliyor? Allah size akıl fikir versin, Allah bizi bunlardan kurtarsın.”

Politika