Veliaht Prens Selman'dan Biden'a Kaşıkçı yanıtı: Siz de hatalar yaptınız

Veliaht Prens Selman'dan Biden'a Kaşıkçı yanıtı: Siz de hatalar yaptınız
Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı konusunda ABD Başkanı Joe Biden'dan gelen eleştiriye ne yanıt verdiği açıklandı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın tartışmalı Suudi Arabistan ziyaretinde, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la İstanbul'da öldürülen muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında yaptığı konuşmaya dair yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Biden'ın "Selman’a, Kaşıkçı cinayetinden sorumlu olduğunu yüzüne karşı söyledim" açıklamasından sonra, Suudi Prens'in ABD Başkanı'na ne yanıt verdiğine dair açıklama geldi.

'HATALARIN TEKRARLANMASI ENGELLENECEK'

Reuters ajansına konuşan bir Suudi yetkili, Selman'ın Biden'a "ABD'nin de hatalar yaptığını" söylediğini anlattı. Buna göre Selman, "Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı'nın öldürülmesi gibi hataların tekrarlanmasını engellemek için adımlar attığını ve ABD'nin de, Irak ve Afganistan dahil olmak üzere hatalar yaptığını" söyledi.

'BAŞKA GAZETECİLER DE ÖLDÜRÜLDÜ'

Selman'ın "Suudi Krallığı gelecekte benzer hataları önlemek için bütün önlemleri aldı" yanıtını verdiği, Kaşıkçı cinayeti konusunda şahsi sorumluluğunu ise reddettiği aktarıldı. Buna göre Selman, "Aynı yıl içerisinde benzer şekilde üzücü olaylar yaşandı dünyanın başka yerlerinde de başka gazeteciler öldürüldü. ABD de, Irak'taki Ebu Gureyb cezaevi ve başka yerlerde bir dizi hata yaptı" dedi. Selman'ın, İsrail'in işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da Filistinli-Amerikalı gazeteci Şirin Ebu Akile'yi öldürmesini gündeme getirdiği de belirtildi.

'DIŞARIDAN DEĞERLER DAYATILMAMALI'

Suudi yetkiliye göre veliaht prens Biden'a ayrıca, "belirli değerleri başka ülkelere güç kullanımı yoluyla dayatmaya çalışmanın geri tepebileceğini" söyledi. Buna göre Selman "bütün ülkelerin üzerinde uzlaştıkları ve uzlaşmadıkları değerler olduğunu" belirterek, "Fakat o değerleri güç yoluyla dayatmaya çalışmak, ABD'nin başarısız olduğu Irak ve Afganistan'daki gibi ters etki yaratabilir" diye konuştu.

BIDEN NE DEDİ?

Rusya'nın Ukrayna'daki işgalinin enerji krizini derinleştirdiği bir dönemde Suudi Arabistan'da veliaht prensle görüşen Biden, "Toplantımızda, Selman’ın yüzüne karşı Kaşıkçı cinayetindeki fikrimi açıkça dile getirdim. Selman’a, cinayetten kendisinin sorumlu olduğunu söyledim" demişti.

Ziyarette, ABD ile Suudi Arabistan arasında 18 anlaşma ve mutabakat imzalanmıştı.

Biden, 2019'daki başkanlık seçimleri kampanyasında Kaşıkçı cinayeti ve insan hakları ihlallerinden dolayı Veliaht Prensi 'parya' haline getireceğini söyleyip hesap sorma vaadinde bulunmuştu. (Kısa Dalga)

Dünya