Veliaht Prens'in ziyareti dünya basınında: 'Erdoğan'ın paraya, Selman'ın itibara ihtiyacı var'

Veliaht Prens'in ziyareti dünya basınında: 'Erdoğan'ın paraya, Selman'ın itibara ihtiyacı var'
Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Kaşıkçı cinayetine rağmen Ankara'yı ziyaret etmesi dünya basınında geniş yer buldu.

Muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesi emrini vermekle itham edilen Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından bizzat karşılandığı Ankara ziyareti dünya basınında yankı buldu. Haberlerde, ziyaretin Türkiye'de ekonomik krizle eş zamanlı gerçekleştiği vurgulandı.

CNN: TL'DEKİ DEĞER KAYBI VE ENFLASYONUN SONUCU

CNN International'ın haberinde, "Erdoğan [Kaşıkçı] cinayete karşı sesini güçlü bir biçimde yükseltmiş, cinayet soruşturması açmış ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmişti. Fakat Türk lirasının dibe çökmesi ve enflasyonun yüzde 70'in üzerine çıkması, Türkiye Cumhurbaşkanı'nı rota değiştirmek zorunda bıraktı. Ankara, nisan ayında Kaşıkçı cinayeti davasına son verilmesi ve dosyanın Riyad'a transfer edilmesi dahil, ilişkileri düzeltmek için Riyad'a -aynı zamanda Suudilerin Körfez'deki en yakın müttefiki Abu Dabi'ye- yönelik açılımlarda bulundu" denildi. CNN'in haberinde, ABD Başkanı Joe Biden'ın da Rusya'nın Ukrayna işgali nedeniyle benzin fiyatlarının artması sonucunda Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceği hatırlatıldı.

AP: PRENS, KAŞIKÇI SKANDALINA SON VERMEK İSTİYOR

AP ajansının haberinde de Türkiye'nin ekonomik sorunlarına dikkat çekildi: "Bölgesel ağır topların ilişkilerini düzeltme çabası, Türkiye'nin son 20 yıldaki en kötü ekonomik kriziyle karşı karşıya olduğu ve Körfez'deki zengin Arap devletlerinden yatırım çekmeye çalıştığı bir zamanda geliyor. Türkiye aynı zamanda, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve İsrail'le de ilişkilerini düzeltmek için adımlar attı."

Ajans, veliaht prens için de şu ifadeleri kullandı: "Suudi Arabistan da kendi adına, Washington'la ilişkilerinin gergin olduğu bir zamanda ittifaklarını genişletmeye çalışıyor. Veliaht prens ayrıca, itibarına zarar veren Kaşıkçı cinayeti konusundaki skandala da son vermeyi istiyor."

EL CEZİRE: SEÇİM ÖNCESİ FİNANSAL DESTEK ARANIYOR

Katar televizyonu El Cezire'nin haberinde, "Prens Muhammed, ülkesinin insan hakları siciline karşı eleştirileri yumuşatmak için bir süredir Suudi Arabistan'ın geniş varlıklarını ve petrol üretimi kapasitesini kullanıyor. Erdoğan, 2023'te düzenlenmesi beklenen ve başabaş giden cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Türkiye'nin sorunlu ekonomisini rahatlatacak mali desteği arıyor" ifadeleri kullanıldı.

THE GUARDIAN: BÜYÜK BİR DEĞİŞİM

The Guardian gazetesinin haberinde veliaht prensin Ankara ziyaretinin, "Kaşıkçı cinayeti sonrasında Suudi Krallığı'nı tecrit etme yönündeki vaatlerin ardından, ülkenin yeniden uluslararası toplumda kabul görmesi açısından büyük bir değişime işaret ettiği" yorumu yapıldı. Gazete, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ve BAE ziyaretlerinin "Türkiye için kritik bir zamanda kârlı geçtiği" ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Gündem