Venezuela'da resmi enflasyon yüzde 234'e 'geriledi': Maaş mutfağa yetmiyor

Venezuela'da resmi enflasyon yüzde 234'e 'geriledi': Maaş mutfağa yetmiyor
Güney Amerika ülkelerinden Venezuela'daki resmi enflasyon yıllar geçtikçe gerilese de ülke halen 'enflasyon ligi'nde lider.

Latin Amerika’nın en yüksek enflasyonu yüzde 234'yle yine Venezuela’da kayda geçti.

Amerika'nın Sesi'nden Mustafa Özdemir'in haberine göre ülkede geçen yıl yüzde 15 büyüme kaydedilse de kur artışı ve enflasyon sorunu halkın alım gücünün düşmesine neden oluyor.

Devlet Başkanı Yardımcısı Delcy Rodriguez, Türk işadamlarına yaptığı sunumda, 2022 enflasyon oranının yüzde 234 olduğunu söyledi.

Venezuela Merkez Bankası (BCV) verilerine göre, bir önceki yılı yüzde 686 enflasyon oranıyla kapatan ülke, geçen yılı yüzde 234 enflasyon oranıyla bitirdi.

Böylece Venezuela, en yüksek enflasyona sahip ülkeler sıralamasında Latin Amerika’da birinci; dünyada da yüzde 339,7’le ilk sıradaki Zimbabve’nin ardından ikinci oldu.

venezuela-grafik.jpeg

Kasım 2017'de aylık enflasyonun yüzde 50 barajını aşmasıyla, hiper enflasyon sürecine giren ve sonrasındaki 50 ay boyunca ulusal para birimi Bolivar’ın değerini koruyabilmek için parasından toplamda 11 sıfır silmek zorunda kalan Venezuela, 2021 yılını yüzde 686,4 enflasyon oranıyla kapatmıştı.

'Gerçekte yüzde 305'

Ekonomist Luis Crespo ise gerçek enflasyonun daha yüksek olduğunu örneğin Venezuela Finans Gözlemevi’nin (OVF) hesaplamalarına göre 305,7 olduğunu söyledi.

Crespo, geçen aralık ayında enflasyonun yüzde 37’yi aştığını ve hiper enflasyona geri dönüş endişelerini beslediğini kaydetti.

Kamu Emekçileri Federasyonu Başkanı Antonio Suarez, ülkede beş kişilik bir aile için zorunlu mutfak masrafının ayda 500 dolar olarak hesaplandığını ancak kamu çalışanlarının maaşlarının ayda 10 ila 50 dolar; özel sektördekilerinde 100 ila 300 dolar olduğunu ve çalışanların ay sonunu görmekte zorlandığını ifade etti. (Kısa Dalga)

Dünya