Vietnam’da yolsuzluk yapan emlak zengini iş kadınına ölüm cezası

Vietnam’da yolsuzluk yapan emlak zengini iş kadınına ölüm cezası
Vietnam'ın şimdiye kadarki en büyük dolandırıcılık davasında iş kadını Truong My Lan, zimmete para geçirme, rüşvet ve bankacılık kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırıldı. Lan’ın yol açtığı kamu zararının 27 milyar doları bulduğu belirtildi.

Vietnam’ın en zenginleri arasında yer alan ve Van Thinh Phat şirketinin sahibi olan Truong My Lan, zimmete para geçirme, rüşvet ve bankacılık kurallarını ihlal etmekten suçlu bulundu.

Mahkemenin kararına göre Lan, Vietnam gayri safi yurtiçi hasılasının neredeyse yüzde 3'üne denk gelen toplam 12.5 milyar doları zimmetine geçirmekle suçlanıyordu. Ancak savcılar dolandırıcılığın neden olduğu toplam zararın 27 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Ho Chi Minh City'deki duruşmada alınan kararda "Sanığın eylemleri halkın Komünist Parti ve devlet liderliğine olan güvenini aşındırdı" denildi.

Lan, Saigon Ticaret Bankası'nı (SCB) on yıl boyunca dolandırmaktan da suçlu bulundu. Lan, aralarında eski merkez bankacıları ve hükümet yetkililerinin yanı sıra eski SCB yöneticilerinin de bulunduğu 85 kişiyle birlikte yargılanıyordu.

Mart 2024'te, çocukluğundan beri onunla birlikte yaşayan yeğeni, SCB'de 155 kredi almak için 52 paravan şirket ve dört normal şirket kurduğunu itiraf etmişti.

Dava, Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri Nguyễn Phú Trọng tarafından yürütülen ulusal yolsuzluk baskısının bir parçası olarak açıldı.

"Alevli Fırın" olarak da bilinen ve son yıllarda artan kampanya, binlerce kişinin suçlanmasının yanı sıra iki cumhurbaşkanı ve iki başbakan yardımcısının istifasına yol açtı.

Ekim 2022'de tutuklanan Lan suçlamaları reddetmişti.

Lan başlangıçta Ho Chi Minh City'de bir saç aksesuarları işletmesinin sahibiydi. Komünist rejimle olan bağlantılarını kullanarak emlak işine girdi. 1992 yılında lüks konut binaları, ofisler, oteller ve alışveriş merkezlerinin yanı sıra finansal hizmetler de sunan bir emlak firması olan Van Thinh Phat Group'u kurdu ve yönetim kuruluna başkanlık etti. (Kısa Dalga)

Dünya