'Wagner isyanı' sona erdi

'Wagner isyanı' sona erdi
Wagner şirketinin sahibi Yevgeniy Prigojin'in, dün gece Ukrayna'da savaşan paralı askerle başlattığı "adalet yürüyüşü"nün ardından Rusya'da yaşanan gerilimde anlaşma sağlandı.

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin'in Rusya ordusunu kendilerine saldırmakla suçlamasının ardından başlattığı darbe girişiminin sona erdiği duyuruldu. Wagner'den yapılan açıklamada, "Güçlerimizi geri çekiyor ve üslere dönüyoruz" ifadelerine yer verildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün darbe girişimine ilişkin yaptığı ilk açıklamada, "Eylemlerimiz çok sert olacak; Rus ordusu gereken emirleri aldı" dedi. Wagner grubunun Telegram hesabından ise, "Putin yanlış tercihi yaptı; Rusya'nın yakında yeni bir devlet başkanı olacak" mesajı paylaşıldı.

Prigojin'in yaptıklarının darbe girişimi olmadığını söylese de, Rostov kentine girerek bazı noktaları ele geçirdiklerine dair görüntüler yayınlanmıştı. Moskova'ya 400 kilometre uzaklıktaki Lipetsk kentinin valisi Igor Artamonov da Wagner güçlerinin bölgeye geldiğini açıklamış ve halktan sokağa çıkmamalarını istemişti.

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre, Rusya’nın başkenti Moskova'da "terörle mücadele rejimi" ilan edildi. Açıklama yapan Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, "Değerli başkentliler, Moskova’da terörle mücadele rejimi ilan edilmiştir. Güç bir durum içerisindeyiz" dedi.

Bazı yerlerde yolların trafiğe kapatılabileceğini söyleyen Sobyanin, halktan "sokağa gerekmedikçe sokağa çıkmamalarını" istedi.

Sobyanin, "tehlikenin minimuma indirilmesi adına" pazartesi günü Moskova’da tatil günü ilan ettiğini de duyurdu. Sadece hükümet birimleri ile 24 saat çalışma gerektiren işletmeler ve savunma sanayiyle ilgili tesislerde pazartesi olağan çalışmaların süreceğini belirtti.

Moskova ile başkentin dışındaki yerleşim yerlerini de içeren Moskova Bölgesi Valisi Andrey Vorobyov, açık alanda gerçekleştirilecek kalabalık etkinlikler ile mezuniyet törenlerinin 1 Temmuz’a kadar yasaklandığını duyurdu.

Dünya